Afgán civileket lőttek agyon amerikai katonák

Vágólapra másolva!
Hat civil - köztük két gyermek - vesztette életét egy kelet-afganisztáni falu elleni amerikai támadásban. A helikopterrel érkező katonák lerohantak két házat, a támadás során lelőtték két család összesen hat tagját. A tartomány kormányzója éppen a közelmúltban kérte a hadsereget, vigyenek magukkal helyieket a feltételezett terroristák elleni éjszakai rajtaütésekre, mert akkor kevesebb lenne a tévedés.
Vágólapra másolva!

Amerikai erők támadtak meg szerdára virradó éjjel egy kelet-afganisztáni falut, az akcióban hat helyi vesztette életét, köztük két kisfiú és egy nő - közölte az érintett Host tartomány kormányzójának szóvivője. A katonák két szomszédos házat rohantak le, és az itt élő, egymással rokonságban lévő két család tagjait lelőtték. A három megölt férfi egyike határrendőrként dolgozott a Pakisztánnal szomszédos határtérségben.

Azt egyelőre nem tudni, tévedés okozta-e a civilek halálát. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy tisztségviselője megerősítette a támadás hírét, de nem fűzött magyarázatot hozzá, mindössze annyit mondott: hivatalos közleményt adnak majd ki az ügyben.

Egy falubeli nő szerint a támadás nem sokkal éjfél után kezdődött és egy órán át tarthatott. Az áldozatok egyik családtagja szerint először néhány katona jött egy tolmács kíséretében, majd továbbiak érkeztek helikopterrel. Az amerikai katonák az akcióban őrizetbe vettek két férfit.

Az áldozatok temetésére összegyűlt tömeg nyíltan tüntetett a rajtaütés ellen. "Csatlakozni fogunk a dzsihádhoz" (az iszlamisták szent háborújához), "Halál Bushra" - skandálták a felháborodott helyiek. A kicsiny tartomány ahhoz a Pakisztáni közeli térséghez tartozik, ahol a feltételezések szerint a kabuli kormány megdöntéséért harcoló tálib fegyveresek és al-Kaida-harcosok egy része rejtőzik.

A tartomány kormányzója, Arszallah Dzsamal nemrég szólította fel az amerikai erőket, hogy kérjenek afgán segítséget, ha éjszakai támadásra készülnek, mivel így szerint mérsékelhetnék a tévedéseket. Hamid Karzai elnök évek óta tiltakozik az ellen, hogy az országban harcoló amerikai haderő szerinte kétbalkezes módon hajtja végre a terroristák elleni akcióit, amelyekben gyakran békés polgári lakosok vesztik életüket.