Kollektív büntetéssel vádolják Izraelt brit civil csoportok

Vágólapra másolva!
Keményen bírálja Izraelt nyolc brit civil szervezet, amiért blokád alatt tartja a Gázai övezetet. Jelentésük szerint negyven éve nem tapasztalt nyomorban élnek a gázaiak. A szervezetek kollektív büntetéssel vádolják a zsidó államot.
Vágólapra másolva!

"A Gázai övezetben élő 1,5 millió palesztin helyzete most a legrosszabb az 1967-es izraeli megszállás kezdete óta" - áll a jelentésben, amelyet nyolc brit civil szervezet készített, köztük az Amnesty International emberi jogi szervezet brit fiókszervezete és az Oxfam segélyszervezet.

A dokumentum sötét képet festett a terület lakosságának helyzetéről, azt állítva: 80 százalékuk élelmiszersegélyektől függ, és 40 százalékuk állástalan. Az övezetben lévő kórházak létfontosságú berendezései alkatrészhiány miatt nem működnek, és az alapvető infrastrukturális létesítmények összeomlása miatt pedig naponta mintegy 50 millió tonna szennyvizet engednek a Földközi-tengerbe - tették hozzá a dokumentum szerzői.

A szervezetek az izraeli blokádot törvénytelen kollektív büntetésként jellemezték, amely szerintük ráadásul nem is növeli a biztonságot. A zsidó állam ugyanis azzal indokolja az övezet elleni szankciókat, hogy így akarja megakadályozni az onnan érkező rakétatámadásokat. Izrael januárban szorosabbra vonta a blokádot, múlt héten pedig katonai akciót hajtott végre az övezet északi részében, megölve 120 palesztint, köztük sok civilt - számolt be a BBC.

A jelentést készítő civil szervezetek elismerik Izrael jogát lakosságának védelmére, de szerintük ettől még lehetővé kellene tennie a gázai civilek számára, hogy élelmiszerhez, tiszta vízhez, villanyáramhoz és egészségügyi ellátáshoz jussanak.

A gázai helyzet az után mérgesedett el, hogy tavaly júniusban a Hamász iszlamista szervezet erőszakkal átvette az ellenőrzést, kiszorítva onnan a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű erőket. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael terrorista szervezetnek tartja a Hamászt és nem áll szóba vele. A csoporttal már akkor sem akartak együttműködni, amikor demokratikus választáson kerültek hatalomra.