Összecsaptak a rendőrökkel az örmény tüntetők

Vágólapra másolva!
Szükségállapotot vezettek be Jerevánban, miután a februári elnökválasztás végeredménye miatt tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Több ezren követelték az egyik őrizetbe vett ellenzéki vezér szabadon bocsátását, és új választásokat, mert szerintük csalás történt.
Vágólapra másolva!

Szombat éjszaka az örményországi tüntető ellenzékiek nagy része befejezte a tiltakozó megmozdulást és feloszlott, mintegy hatvan társuk azonban maradt, és rendőrautókat gyújtott fel a rendfenntartókkal napközben vívott összetűzés helyszínén. A tömeg nagy része azután oszlott fel, hogy felolvasták nekik a házi őrizetbe helyezett Levon Ter-Petroszján ellenzéki vezető levelét. Ter-Petroszján ebben arra kérte híveit, hogy hagyjanak fel az erőszakba torkollott tiltakozó megmozdulással és menjenek haza.

Korábban szükségállapotot hirdetett ki Örményországban Robert Kocsarján távozó államfő szombat este, miután ellenzéki tüntetők és a rendfenntartó erők csaptak össze Jerevánban. Az államfő azt ígérte, katonai erőt alkalmaznak a rend helyreállítása érdekében, mert azt állítja, hogy a tüntetők "tüzet nyitottak a fegyvertelen rendőrökre".

Az örmény fővárosban tüntető ellenzékiek ezrei csaptak össze rendőrökkel, szemtanúk szerint a tüntetők Molotov-koktéllal és kövekkel dobálták a rendőröket, akik a levegőbe lőttek és könnygázt vetettek be. A városban fosztogatás kezdődött, több tucatnyi gépkocsit felgyújtottak.

Az örmény ellenzék a február 19-i elnökválasztás eredménye miatt tüntet tízedik napja, új választásokat, illetve Levon Ter-Petroszján ellenzéki vezető szabadon bocsátását követelve.

Az elnökválasztást Szerzs Szargszján kormányfő nyerte meg, de az ellenzéki jelölt, Levon Ter-Petroszján hívei szerint csalás történt. A tüntetők a Szabadság téren - az ukrajnai narancsszínű forradalom mintájára - sátrakat vertek fel, itt vették őrizetbe Ter-Petroszjánt szombaton.