Nem tárgyalnak tovább a békéről a palesztinok

Vágólapra másolva!
Felfüggeszti a béketárgyalásokat az izraeli hadműveletek miatt a palesztin elnök, Mahmúd Abbász, miután szombaton több mint 60 palesztin halt meg az izraeli haderő gázai támadásaiban.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombat este a palesztin-izraeli béketárgyalások felfüggesztése mellett döntött, miután a nap folyamán több mint félszáz palesztin halt meg az izraeli hadsereg gázai övezeti hadműveleteiben - közölte az elnök hivatala. A forrás szerint Abbász e döntés szellemében lemondta az Ehud Olmert izraeli kormányfővel tervezett eheti találkozóját, akárcsak a palesztin és az izraeli tárgyalóküldöttség megbeszéléseit is.

Előzőleg Abbász felfoghatatlannak nevezte, hogy Izrael részéről ilyen "borzalmas és rémisztő" válaszlépéseket váltsanak ki a palesztin fegyveresek által a zsidó állam ellen indított rakétatámadások, amelyeket a palesztin vezetés elítél.

A kórházi források alapján szombaton 61 palesztin vesztette életét. A halottak között voltak fegyveresek, de nők és gyermekek is. Az intifáda, a palesztin felkelés 2000. szeptemberi kezdete óta ez volt az egyik legsúlyosabb palesztin veszteség.

Közben Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szóvivője útján közölte: a zsidó állam vezetése nem szabott időbeli korlátot a gázai övezeti hadműveletek befejezésére. A műveletek célja, hogy minél távolabbra szorítsák Izrael határától a zsidó állam ellen rakétatámadásokat végrehajtó palesztinokat, vagy végezzenek velük. "A hadművelet addig tart, ameddig szükséges" - szögezte le a szóvivő, aki szerint a helyzet várhatóan "még tovább romlik majd".