Visszahívják Harry herceget Afganisztánból

Vágólapra másolva!
Miután kiszivárgott a hír, hogy a brit királynő unokája, Harry, Afganisztánban szolgál, a herceg azonnali visszahívásáról döntött a brit védelmi minisztérium. Harry a The Sun bulvárlap szerint légiirányítóként legalább három légicsapást vezényelt, és járőrszolgálatot is ellátott.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal visszahívják Harry herceget Afganisztánból, miután több mint két hónapig titokban tartott jelenléte kiszivárgott - közölte pénteken a brit védelmi minisztérium.

Harry, II. Erzsébet brit királynő unokája, aki a harmadik a trónutódlási sorrendben, a brit hadsereg kötelékében tíz hétig teljesített frontszolgálatot a déli Helmand tartományban. A brit sajtó tudott jelenlétéről, de tartotta magát a kormány és a hadvezetés által kért hírzárlathoz. Harry afganisztáni bevetésének híre azonban a héten megjelent amerikai és német hírportálokon.

A brit védelmi minisztérium pénteki közleménye sajnálatosnak nevezte, hogy a külföldi média "bizonyos elemei" Harry herceg afganisztáni jelenlétének nyilvánosságra hozataláról döntöttek, anélkül, hogy a minisztériummal erről bármiféle előzetes konzultációt folytattak volna.

A közlemény szerint a tárca mindig is tudatában volt annak, hogy ez megtörténhet, s erre az esetre cselekvési terveket dolgozott ki. Harry herceg néhány héten belül egyébként is hazatért volna alakulatával együtt.

A közlemény szerint Harry idő előtti, azonnali visszahívásáról "részletes kockázatelemzés után" a brit hadsereg védelmi törzsének vezetője hozta meg a döntést a vezérkari főnökkel tartott konzultáció után. Attól tartottak, hogy a kiszivárgott hír hatással lett volna a frontszolgálatot teljesítők és Harry személyes biztonságára is. Az nem derült ki pontosan, hogy Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiát hova vezénylik át.

Miután a brit sajtó által vállalt hírzárlat a külföldi kiszivárogtatások után megszűnt, a pénteki brit lapok részletekkel szolgáltak Harry bevetésének körülményeiről. A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap úgy tudja, hogy a herceg december 14-én repült Afganisztánba a brit hadsereg elit kommandós alakulata, az SAS tagjainak kíséretében.

A lap szerint az udvari lovasság hadnagyaként szolgáló Harrynek "akár harminc tálib fegyveres" megölésében is része lehetett azzal, hogy előretolt hadszíntéri légiirányítóként "legalább három" légicsapást vezényelt.

A katonai zsargonban J-TAC (Joint Terminal Attack Controller) néven emlegetett hadszíntéri légiirányítók feladata a célkoordináták meghatározása s az engedély megadása a bombák kioldására a műveletben részes harci repülőgépeknek. Harry titkos hívójele "Widow Six-Seven" volt; e hívójellel azonosította magát a légi műveletek irányítása során.

A herceg mindemellett járőrszolgálatot is ellátott; egysége és támaszpontja nem egyszer került ellenséges tűz alá. Volt olyan 24 óra, amikor alakulatát 29 támadás érte.