Influenza világjárványra készül a WHO

Vágólapra másolva!
Világméretű, veszélyes influenzajárvány kialakulására számít az Egészségügyi Világszervezet. A H5N1 és az emberi influenzajárvány találkozása elkerülhetetlennek látszik, így ki fog alakulni egy új, gyorsan terjedő mutáns vírus. Az országoknak minél több védőmaszkot és antivirális szert kell felhalmoznia addig. Ha kitör a járvány, napok alatt megbéníthatja a közszolgáltatásokat, a közlekedést és az egészségügyi ellátást is.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint biztosra vehető, hogy influenza világjárvány fog kitörni. Mivel az embereket fertőző influenza egyre terjed, megnőtt az esélye annak, hogy találkozik a madárinfluenza vírussal, és kialakul az a mutáns, amit emberek adnak tovább egymás között, és olyan veszélyes, mint a H5N1. A WHO közleménye szerint egy ilyen járvány óriási emberi és gazdasági veszteségeket okozhat.

A szakértők azt jósolják, hogy az influenza pandémia kitörésére tavasszal, Ázsiában van a legnagyobb esély, mert az emberi járvány kelet felé húzódik Európából, és Ázsiában regisztrálták eddig a legtöbb H5N1-megbetegedést.

Vakcinát csak akkor lehet készíteni a mutáns vírus ellen, ha az már létrejött, ehhez 3-6 hónapra lesz szükség. Addig az országoknak meg kell próbálniuk legalább minél több antivirális szert, maszkot felhalmozni. Franciaország jár élen a készletezésben, de az USA, Anglia, Franciaország, Svájc és Írország is készült a világjárványra. Az Egyesült Államokban tréninget tartanak vállalatoknak arról, hogyan dolgozzanak ki pandémiás tervet, a lakosságnak a védőmaszk használatát tanítják. Világszerte vitatkoznak azon, hogy az állam vagy a magánszféra feladata-e az antivirális szerek felhalmozása. Mindenesetre az Európai Unió több országában is a lakosság legalább 25 százalékának elég lenne a meglévő készlet.

Magyarországon 2005 novemberében elkészült a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv, létrehoztak egy bizottságot is, de azt titkolják, mekkor az antivirálisszer-készlet. "Csak az összefogott állami, vállalati és egyéni felelősségvállalás segíthet a világjárvány leküzdésében. Magyarországon erre sürgős lépéseket kell tenni" - áll a WHO közleményében. A magyar vállalatokat is arra ösztönzik: dolgozzanak ki saját tervet. Amerikai szakértők szerint ha kitör egy ilyen járvány, napok alatt megbénulhatnak a közszolgáltatások - víz, gáz, villany -, leállhat a közlekedés, az egészségügyi és pénzügyi ellátás és az alapvető élelmiszerek termelése.