A török katonákat keresik Irakban

Vágólapra másolva!
Az NTV török hírtelevízió az észak-iraki török hadműveletek teljes lezárásáról adott hírt pénteken, és a katonák visszavonásáról beszélt az iraki külügyminiszter is. Szemtanúk szerint a határról tucatjával térnek vissza török területre a csapatszállító teherautók. A török CNN ugyanakkor arról számolt be, hogy csak a csapatok egy része tért haza Irakból, több térségben folytatódnak a hadműveletek.
Vágólapra másolva!

Elkezdték elhagyni észak-Irakot a kurd szeparatistákra vadászó török csapatok. A kivonulásról másképp nyilatkozik az iraki és a török vezetés, míg egy amerikai forrás szerint "túl korai" még teljes csapatvisszavonásról beszélni.

A törökök még múlt héten lépték át az iraki határt, hogy az ország északi részében felkutassák a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bázisait. A lépést akkor azzal indokolták, hogy az irakiak nem voltak képesek megakadályozni a PKK-t abban, hogy a hegyes-völgyes területen megvesse lábát. Az akciót nem nézték jó szemmel térség stabilitásáért aggódó amerikaiak. Robert Gates védelmi miniszter a török katonai vezetéssel folytatott csütörtöki tárgyalásán megpróbálta rávenni őket, szabjanak minél korábbi határidőt a csapataik kivonulására. A törökök ezt visszautasították, ám a legújabb jelentések szerint a katonák elkezdték elhagyni az országot.

Hosijar Zebari iraki külügyminiszter pénteken az összes török katona távozásáról beszélt. Egy török katonai forrás szerint már az összes csapat kivonult a stratégiai fontosságú Zap-völgyből, bár az ankarai kormány jelenleg még nem nyilatkozott a kivonulásról. Ankara korábban azt nyilatkozta, a török katonák addig maradnak Irakban, amíg az a kurd szeparatisták bázisainak felszámolása érdekében szükséges. A török kormány szerint a nyolc napja tartó offenzíva során 237 kurdot öltek meg, míg 24 katonájukat vesztették el. A PKK ugyanakkor több mint 100 török meggyilkolásáról beszél.

Egy Bagdadban tartózkodó amerikai tisztviselő ugyanakkor a Reutersnek azt állította, csupán a csapatok egy része tér vissza a határ északi oldalára, teljes kivonulásról még nincs szó. Az USA, az EU és Törökország által is terrorista szervezetnek tekintett PKK is ezt erősítette meg.

A törökök szerint a Kurdisztáni Munkáspárt 1984 óta csaknem 40 ezer emberrel végzett.