Divat lett a szomszédhergelő ausztrál tinibulikból

Vágólapra másolva!
Új divatot teremtett egy 16 éves ausztrál tini. Január közepén szervezett egy bulit, amit meghirdetett az interneten. A parti botrányba fulladt, de az egész országban több hasonló, spontán bulit is szerveztek azóta. A leggyakrabban a rendőrségnek kellett megfékeznie a tomboló fiatalokat. A queenslandi miniszterelnök a szülőket büntetné, amiért hagyják tombolni gyermekeiket.
Vágólapra másolva!

Bizarr hóbortot indított útjára január közepén egy ausztrál tini - állítja a The Times. A 16 éves Corey Delaney azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az interneten meghirdetett partiján megjelent közel ötszáz - főleg 16-17 éves - fiatal a buli hevében megtámadta, és visszavonulásra kényszerítette a szomszédok által kihívott rendőröket. Az ittas tinik rendőrautókat zúztak össze, és csak az erősítés tudta megfékezni a tomboló indulatokat.

A fiú akkor úgy nyilatkozott, hogy tettével egy új szokást szeretett volna meghonosítani. Úgy tűnik, sikerrel járt. Az azóta eltelt másfél hónapban Ausztrália több részéről is jelentettek hasonló jellegű és kimenetelű bulikat. A brit lap szerint a partikat szervező fiatalok az internetes közösségek, valamint a közösségi portálok segítségével - akár ismeretlenül is - több száz vendéget csődítenek össze. A bulik a legtöbb esetben rendőrségi közbelépéssel érnek véget. A fiatalok a nagy mennyiségű alkohol hatására gyakran rátámadnak a kiérkező rendőrökre és törnek-zúznak.

A legutóbbi ilyen bulit egy Townsville nevű ausztrál kisvárosban tartották, ahol volt olyan résztvevő, aki közel 1300 kilométert stoppolt csak azért, hogy ott legyen. Nem voltak szerencsések azok az ausztrálok, akikre több száz randalírozó, részeg tini támadt egy északi kisvárosban. A bulira közel hatszázan érkeztek, a rendőrséget a szomszédok nyomására a 16. születésnapját ünneplő fiú apja hívta ki. Az ittas rendbontók között akadt 12 éves is. Hasonló partit szakított félbe a sydneyi rendőrség, amikor leállította a volt egészségügyi miniszter, Tony Abbott lányának 15. születésnapján dorbézoló fiatalokat. Ott csak kétszáz hívatlan vendéget találtak.

Utánozás majomszokás

A queenslandi miniszterelnök, Anna Bligh szerint szigorítani kellene a törvényeket, sőt büntetni kellene azokat a szülőket, akik megengedik, hogy tinédzser gyermekeik alkoholhoz jussanak. A politikus aggasztónak tartja, hogy az elmúlt időben ennyire megszaporodtak az interneten meghirdetett bulik. Michael Carr-Gregg pszichológus szerint a fiatalok egyértelműen Delaney buliját másolják. "Az egész az utánozás majomszokás módszerét követi" - mondta a szakember.

A The Times szerint a szervezők, mint mondják, Delaneyhoz hasonlóan az eredetiségre törekszenek. Leggyakrabban valami jellemző ruhadarabbal hívják fel magukra a figyelmet. A legnépszerűbb ezek közül a baseballsapka és a napszemüveg. A pszichológus szerint azonban ezek a fiatalok elsősorban a feltűnésre vágynak, amely a növekvő, médiában látható hírnévhajszolás eredményeként csapódik le a fiatalokban.