A FARC gerillák elengedték négy túszukat

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték kolumbiai marxista gerillák szerdán a dél-amerikai ország négy volt parlamenti képviselőjét, akiket öt éve ejtettek túszul - közölte a Caracol helyi magánadó.
Vágólapra másolva!

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái az ország délkeleti részén adták át túszaikat a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársainak és a túszok kiszabadulását megelőző közvetítésben főszerepet játszó Venezuela belügyminiszterének.

Barbara Hinterman, az ICRC kolumbiai illetékese szerint a túszok - Gloria Polanco, Orlando Beltrán, Luis Eladio Pérez és Jorge Géchem - egészségi állapota lehetővé teszi, hogy a venezuelai fővárosba, Caracasba szállítsák őket, ahol találkozhatnak családtagjaikkal.

A FARC ezzel idén már hat túszát engedte szabadon, köztük Ingrid Betancourt kolumbiai-francia kettős állampolgár politikus, volt kolumbiai elnökjelölt egykori kampányigazgatóját.

Adam Isacsson Kolumbiára szakosodott washingtoni elemző úgy látja, túszok ismételt egyoldalú szabadon engedésével a FARC egyértelművé tette, hogy Hugo Chávez venezuelai elnökkel kíván tárgyalni, jóllehet Chávezt Álvaro Uribe kolumbiai elnök nem tekinti legitim közvetítőnek.

Emiatt továbbra is patthelyzet van azzal a tervezett akcióval kapcsolatban, amelyben a FARC 40 túszt engedne szabadon - köztük Ingrid Betancourt-t - Kolumbiában bebörtönzött több száz gerilla szabadon bocsátása fejében.

A túszok néhány órával szabadulásuk után megérkezett Venezuelába. Az őket szállító két helikopter a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) emblémájával a Santo Domingó-i repülőtéren landolt, 650 kilométernyire délnyugatra Caracastól.