Újabb túszokat engednek el a kolumbiai gerillák

Vágólapra másolva!
Állítólag újabb foglyaikat engedik el Kolumbiában a gerillák. Ezúttal négy rab szabadságát adnák vissza a marxisták.
Vágólapra másolva!

A kolumbiai marxista gerillák azt tervezik, hogy szerdán további túszokat engednek el a Venezuela közvetítésével kieszközölt szabadítási akció keretében - jelentette be Ramón Rodríguez Chacín venezuelai bel- és igazságügyi miniszter Caracasban.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet Hugo Chávez baloldali venezuelai elnök kormányát tájékoztatva megjelölte azt az helyszínt, ahol a közvetítők átvehetik a négy fogva tartott parlamenti képviselőt - mondta el a tárcavezető.

A több mint 6 éve a gerillák fogságában lévő túszok várható elengedése tápot adott azoknak a reményeknek, hogy később visszanyerhetik szabadságukat a legmagasabb rangú túszok is, köztük a francia-kolumbiai kettős állampolgár, volt elnökjelölt Ingrid Betancourt és három amerikai fogoly. A politikusnőt 2002 februárjában hurcolták el a FARC emberei.

Az újabb túszok várható elengedését a múlt héten Bernard Kouchner francia külügyminiszter jelentette be először hivatalosan a venezuelai fővárosban.

A FARC fogságában töltött hat év után idén január 10-én nyerte vissza szabadságát - a venezuelai közvetítésnek köszönhetően - Betancourt egyik közeli munkatársa, Clara Rojas és egy volt kolumbiai parlamenti képviselőnő. Nicolas Sarkozy francia elnök külpolitikája egyik prioritásává tette Betancourt kiszabadítását.

A FARC több tucat magas rangú politikust tart fogva abban a reményben, hogy kicserélheti őket börtönben lévő tagjaira.