Újabb madárinfluenzás eseteket jelentettek Ázsiából

Vágólapra másolva!
Kínából és Vietnamból is újabb, madárinfluenza által okozott haláleseteket jelentettek a hatóságok. Közben Pakisztánban is riadókészülséget rendeltek el, mert ismét felbukkant a baromfiállományban a vírus emberre is veszélyes változata.
Vágólapra másolva!

Madárinfluenzában halt meg egy tanárnő Vietnamban, és ezzel négyre emelkedett a délkelet-ázsiai országban a H5N1-es vírus-altipus idei halálos áldozatainak a száma. Újabb áldozata van a kórnak Kínában és Pakisztánban is riadókészültségben vannak az egészségügyi hatóságok a madárinfluenza újabb felbukkanása miatt.

A 23 éves nő egy hanoi kórházban hunyt el, miután Phu Tho tartománybeli otthonában csirkehúst fogyasztott - jelentette a vietnami rádió az egészségügyi minisztériumra hivatkozva. A laboratóriumban elvégzett teszt megerősítette, hogy az asszony halálát a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa okozta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig nem erősítette meg az újabb halálesetet. Vietnamban a WHO adatai szerint 50-en haltak meg madárinfluenzában.

A kínai hatóságok újabb madárinfluenza-góc megjelenéséről számoltak be a délnyugati Kujcsou tartományban. Az Új Kína hírügynökség a mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva jelentette, hogy a járvány február 17-i felbukkanása óta több mint 238 ezer háziszárnyast kellett levágni.

Kína idén már három halálos végű emberi megbetegedést is bejelentett. A madárinfluenza emberi áldozatai Hunan tartományból, Kuanghszi körzetből, illetve Kuangtung tartományból kerültek ki. Az utóbbi tartományban hétfőn halt meg egy ember a fertőzésben. Az elmúlt hetek rendkívül hideg időjárása Kínában és Vietnamban kedvezett a vírus terjedésének.

Ugyancsak riadókészültségben vannak a pakisztáni egészségügyi hatóságok, miután újabb H5N1-fertőzést észleltek a baromfiállományban, ebben a hónapban már negyedszer, ezúttal Karacsi városában. Az országban decemberben erősítették meg a madárinfluenza első emberi áldozatát, aki az északnyugati Abbotábád városában halt meg.