Turbános fotó miatt háborog Obama stábja

Vágólapra másolva!
Tradicionális kenyai muszlim viseletben ábrázolja Barack Obamát az a fotó, amely egy Hillary Clintonhoz közel álló weboldalon jelent meg hétfőn. Obama stábja szerint le akarják járatni az illinois-i szenátort, míg Clinton kampányfőnöke nem érti, miért baj, ha valakiről olyan fotók jelennek meg, amelyeken helyi öltözéket visel.
Vágólapra másolva!

A rivális Hillary Clinton csapatát vádolja a demokrata elnökjelöltségre pályázó Barack Obama kampánystábja azzal, hogy egy, az illinois-i szenátort szerintük lejárató fotót tettek közzé az interneten. A képen - amely helyi idő szerint hétfő reggel jelent meg a CNN szerint Clintonhoz közel álló Drudge Report című weboldalon - Obama tradicionális kenyai ruhát és turbánt visel. A felvétel 2006-ban készült, amikor a szenátor apja szülőföldjére, Kenyába látogatott.

David Plouffe, Obama kampányfőnöke "szégyenteljes félelemkeltő támadásnak" nevezte, hogy a képet ismeretlenek az interneten keringetik. Az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta gyanakvással tekintenek az iszlám követőire. Obama apja valóban muszlim volt, de ő maga keresztény nevelést kapott.

Értetlenségét fejezte ki a vádak miatt Maggie Williams, Clinton kampányfőnöke. A CNN-nek azt mondta, Hillary és Bill Clinton is több alkalommal öltözött helyi viseletekbe külföldi látogatásai során, ezekről az alkalmakról fényképek is készültek, amelyek megjelentek a nyilvánosság előtt is. Williams szerint Obama stábja csak ürügyet keres, hogy támadhassa a rivális jelöltet.

Korábban több önkéntes is távozott Clinton stábjából, amiért olyan leveleket küldtek szét a világhálón, amelyekben azt írták, Obama valójában muszlim vallású, a szenátusban a biblia helyett a koránra esküdött föl, sőt, egyenesen titkos terroristának nevezték.

A BBC amerikai tudósítója szerint a fénykép megjelenése, és a körülötte kialakult vita a kampány durvulását jelzi. Legközelebb, március 4-én ugyanis két nagy lélekszámú államban, Texasban és Ohióban tartanak előválasztást, ahol akár végleg el is dőlhet a demokrata elnökjelöltség sorsa. A legfrissebb felmérések szerint Texasban Obama átvette a vezetést, és Ohióban is nagyon szoros a verseny.