Eljátssza a cseh kormány a jófiút az USA-vízumért

Vágólapra másolva!
Különalkut kötne Csehország annak érdekében, hogy állampolgárai vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. Az unió nem nézi jó szemmel, hogy a vízummentesség fejében a csehek olyan feltételekbe mennének bele, amelyet a többi európai ország eddig visszautasított. Előre le kellene adniuk például egy sor személyes adatukat.
Vágólapra másolva!

Különalkut kötne vízumügyben Csehország és az Egyesült Államok, hogy a csehek már az idén könnyebben utazhassanak Amerikába. A vízummentesség ára, hogy Prága előzetesen kiadná az amerikaiaknak az Egyesült Államokba utazó csehek személyi adatait. A különalkuról szóló emlékeztetőt hétfői ülésén vitatja meg a cseh kormány, majd kedden az Egyesült Államokba látogató Mirek Topolánek kormányfő, ahol alá is írná a megállapodást - írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A lap birtokába került emlékeztető szerint a csehek belemennének abba, hogy az USA-ba tartó repülőgépeken fegyveres amerikai titkos ügynökök üljenek. Ebbe a feltételbe eddig csak hét európai ország egyezett bele. Az Európai Unió tagállamai közül elsőként Csehország azt is elfogadná, hogy állampolgárai amerikai utazásukat elektronikus postával előzetesen a hatóságok tudomására hozzák, s kérjék Washington jóváhagyását. A Hospodárské Noviny úgy tudja, az unióban komoly bírálatokat váltott ki, hogy a csehek elfogadnák ezt a feltételt.

A megállapodás legérzékenyebb része, hogy a csehek kiadják az amerikaiaknak állampolgáraik fontos személyi adatait. Értesülések szerint mintegy kéttucatnyi személyi adatról van szó, és a fő probléma az, hogy a dokumentumban nincs pontosan rögzítve, milyen adatokat ismerhetnek meg az amerikai hatóságok. Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős kormányfő-helyettes azzal próbált nyugalomra inteni, hogy az amerikaiak semmiféle olyan adathoz nem férnek majd hozzá, amelyet az utasok önszántukból ne adnának ki.

Richard Barth, az amerikai belbiztonsági minisztérium magas rangú képviselője februári prágai tárgyalásai után azt nyilatkozta: a felek között vízumügyben már minden fontos probléma megoldott, s ha az amerikaiaknak sikerül idejében üzembe helyezni az elektronikus ETA-rendszert, a csehek már az idén vízummentesen utazhatnának az Egyesült Államokba. Az ETA internetes eszköz, amely lehetővé teszi az amerikaiaknak, hogy segítségével regisztrálják az Egyesült Államokba érkezőket.

Cseh-amerikai viszonylatban a vízummentesség nem azt jelenti, hogy a csehek az amerikai hivatalok engedélye nélkül utazhatnak majd Amerikába, hanem azt, hogy a beutazási feltételek enyhébbek lesznek. Az ETA-rendszeren keresztül online lehetőség is lesz beutazási engedélyt kérni. Az Egyesült Államok szeretné azt is elérni, hogy a beutazó külföldiek biometrikus útlevelekkel rendelkezzenek.