Életfogytiglan a kínai bányarobbanás felelőseinek

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki annak a bányának az igazgatójára, és befektetőjére, ahol több mint száz bányász halt meg tavaly egy gázrobbanásban. A bíróság megállapította, hogy engedély nélkül kétszer annyi vájár dolgozott a tragédia idején, mert a bányavezetés növelni akarta a termelést.
Vágólapra másolva!

Egy kínai bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt három embert, mivel az ítélet szerint felelősek egy szénbányában tavaly decemberben történt, 105 halálos áldozatot követelő gázrobbanásért. További 14 elítéltre pedig többéves szabadságvesztést szabtak ki - jelentette az Új Kína. Az életfogytiglanra ítélt bűnösök között van a bánya termelési igazgatója és egyik befektetője.

A szerencsétlenség 2007. december 5-én történt Kína kőszénlelőhelyekben leggazdagabb, északi tartományában található bányában. A robbanás idején 128 vájár dolgozott a mélyben, több mint kétszerese a megengedett 60 főnyi létszámnak. A társaság hatósági jóváhagyás nélkül növelte a termelést, és új tárnákat nyitott meg.

Kínában történik a legtöbb bányabaleset a világon, melyekben évente csaknem négyezer vájár hal meg. Az ágazat kifehérítésére irányuló kormánykampányok ellenére a vállalkozók továbbra is a termelés bővítését tartják szem előtt a biztonság rovására.