Irakban reménykednek a kurdok

Vágólapra másolva!
Az iraki elnök felszólította a török hadsereget, hogy haladéktalanul hagyja el az országot és küldjön jelentést az eddigi akciókról. Az iraki kurd vezetők szerint ugyanis a török hadműveleteknek semmi közük az általuk is támogatott terrorizmus felszámolásához. Az USA ugyancsak értelmetlennek tartja a mélyen iraki földön zajló török akciókat. Mint mondják, politikai és gazdasági háttér nélkül tiszavirág-életű eredmények várhatók - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

Az iraki kormány hétfőn felszólította a török hadsereg vezetőit, hogy haladéktalanul fejezzék be az iraki hadműveleteket és hagyják el az országot. Bagdad szerint az egyoldalú török beavatkozás veszélyezteti az ország szuverenitását, és destabilizálja a térséget. Dzsalál Talabáni, iraki elnök - aki maga is kurd származású - azonnali jelentést kért Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöktől az eddigi hadműveletekkel kapcsolatban - írja a The Times.

Az irakiak emellett felszólították a török kormányt, hogy - iraki közvetítéssel - mielőbb kezdeményezzen tárgyalásokat a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) képviselőivel. A török miniszterelnök válaszában megígérte, hogy diplomatái révén még a héten felveszi a kapcsolatot Bagdaddal.

Az Egyesült Államok szerint a török hadműveletek csak átmenetileg hozhatnak megoldást a térségben. "Az akciónak nincs sem politikai, sem gazdasági háttere" - mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki szerint a törököknek inkább az országuk délkeleti részén élő, mintegy 12 millió kurd problémáit kellene megoldania. A török kormány szóvivője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy azért volt szükség a török hadsereg megtorló akcióira, mert a kurd lázadók állandóan az iraki hegyekben húzzák meg magukat és onnan támadják Törökországot.

Az iraki kurd vezetők még vasárnap elmondták, hogy megértik a törökök terrorista célpontok elleni támadásait. Ugyanakkor leszögezték, hogy nem nézik ölbe tett kézzel a falvak és a civilek ellen folytatott török akciókat. Az ország északi részében élő kurd közösség - amely néhány éve önálló, autonómiával rendelkező iraki tartomány - biztonsági szolgálata, a Pesmerga fegyveresei megfigyelés alatt tartják a hegyvidék útjait, és ha kell, harcolnak a behatoló török egységek ellen.

A török hadsereg négy napja lépett iraki földre. A múlt hét csütörtökön megkezdett hadműveletekben 10 ezer gyalogos, több páncélozott harckocsi, valamint a légierő (vadászgépek és helikopterek) vesz részt. A török vezérkar szerint a katonai akció során 63 célpont ellen indítottak támadást, amelyekben 112 kurd gerillát öltek meg és 15 katonát vesztettek. A PKK ellenben azt állítja, hogy a harcokban lelőttek egy török helikoptert és közel 50 katonát, míg közülük csak ketten estek el. Az adatok ellenőrizhetetlenek, mert a harcok zárt hegyvidéki terepen zajlottak. A csapatmozgásokat a zord idő és a hó is megnehezítette.