Vágólapra másolva!
Negyvenen meghaltak és legalább hatvanan megsebesültek vasárnap Irakban egy öngyilkos merényletben. Az áldozatok zarándokok, egy  vallási ünnepségre igyekeztek Kerbelába, a síiták szent városába.
Vágólapra másolva!

Egy öngyilkos merénylő a levegőbe repítette magát, és legalább negyven síita zarándokot ragadott magával a halálba Irakban, a Bagdadtól délre fekvő Iszkanderíjában vasárnap. A robbanásban, amely helyi idő szerint délután három óra előtt történt, további hatvan személy megsebesült. A robbantó a testére szerelt szerkezetet egy sátorban hozta működésbe, ahol több tucatnyi zarándok étkezett - közölte Bábil tartomány helyettes rendőrfőnöke.

Az amerikai hadsereg szóvivője szerint a nap folyamán körülbelül 42 ezer zarándok haladt át a városon. A hívők egy vallási ünnepségsorozat alkalmából Kerbelába, a síiták szent városába áramlanak már napok óta. Hétfőn lesz ott a csúcspontja a megemlékezéseknek Huszein imám, Mohamed próféta unokája 680-ban történt mártírhaláláról, s ez alkalomból síiták millióit várják Kerbelába.

A vasárnapi már a második, sok halottat követelő merénylet volt az arab országban. Február elsején legkevesebb 98-an vesztették életüket és 208-an megsebesültek két öngyilkos merényletben, amelyeket szellemi fogyatékos nők követtek el két bagdadi piacon.