Elvesztette abszolút többségét a CDU Hamburgban

Vágólapra másolva!
Elvesztette eddigi abszolút többségét a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a hamburgi parlamentben. A helyi törvényhozásba ugyanakkor először jutott be a Baloldal pártja.
Vágólapra másolva!

Az önálló tartománynak számító Hanzavárosban vasárnap tartottak parlamenti választásokat. Rögtön az urnazárást követő első, becsléseken alapuló előrejelzések szerint a 2004 februárjában elért választási eredményéhez képest a CDU visszaesett, s némelyest előretört a Német Szociáldemokrata Párt (SPD). Ugyancsak csökkent a Zöldek támogatottsága a négy évvel ezelőttihez képest.

Az előrejelzések arról tanúskodnak, hogy az eddigi hárompárti parlamenti ötpártivá vált. Bejutott a helyi parlamentbe a Baloldal pártja is. A 2004-es búcsút követően valószínűleg ismét képviselőket küldhet a hamburgi törvényhozásba a német Szabad Demokrata Párt (FDP) is.

Hamburgban Ole von Beust első polgármesterrel az élen a CDU eddig egyedül kormányzott. A konzervatív párt a törvényhozás legerősebb pártja maradt ugyan, de abszolút többségét elvesztette a 121 fős helyi parlamentben. Ronald Pofalla, a CDU országos főtitkára utalt arra, hogy Hamburgban a konzervatívok mindenekelőtt a Zöldekkel igyekeznek majd koalíciós kormányt alakítani.

Sikeresnek ítélte az SPD hamburgi szereplését Michael Naumann, a szociáldemokraták listavezetője.

Az első becslések szerint a vasárnapi választásokon a részvétel elmaradt a négy évvel ezelőttitől.

A nem hivatalos végeredmény éjfél előtt várható.