"Több, mint dühös, haver" - így lett független Koszovó

Vágólapra másolva!
Február 17-én, vasárnap Koszovó egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. Az EU-t megosztotta, a befolyásos államok többségét hezitálásra kényszerítette a lépés, amelyre hónapok óta számítani lehetett. Néhány nappal később elszabadult a pokol Belgrádban, ahol a Koszovó függetlensége ellen tiltakozó tüntetők egy gyűlés után az utcán randalíroztak, boltokat és autókat gyújtottak fel. A zavargásokban megsérült az [origo] fotóriportere is.
Vágólapra másolva!

"Ezért jó a függetlenség" - egy koszovói sikersztori
Koszovó energiáját, az új nemzet potenciálját talán jól illusztrálja az ország legnagyobb reklámügynökségét vezető Fisznik Iszmaili. A kilencvenes évek háborúi elől Londonba menekült férfi klassz reklámötleteket és nyugatos attitűdöt hozott magával haza Koszovóba, és ez, úgy tűnik, be is jött neki.

Tizenöt állam felügyeli a független Koszovót
Csütörtökön 15 állam részvételével megalakult a Koszovó fölött ellenőrzést gyakorló Nemzetközi Irányító Csoport. A testület vezetője előrebocsátotta, hogy a volt dél-szerbiai tartomány megosztásáról szó sem lehet.

"A függetlenség jobb, mint a"
Európa és a világ legújabb állama szakadt, szegény, de vidám ország. Hiába a nagy munkanélküliség, a szervezett bűnözés, a rossz gazdasági helyzet, a koszovói albánok egyelőre eufórikusak - végre megkapták áhított függetlenségüket. Helyszíni riport.

"Ők voltak itt a menők"
Koszovó függetlenedésétől a legjobban nem az érzelmi nacionalizmustól alig látó és törő-zúzó belgrádi huligánok vannak elkenődve, hanem a Koszovóban élő, még megmaradt szerb kisebbség. Miután az albán lakosságot terrorizáló szerb államot és hadsereget a NATO 1999-ben kiűzte innen, nagy részük elmenekült. De még mindig vannak százezren, akik kétségbeesetten nézik a koszovói albán állam születését. Riport Koszovóból.

"Nem lehetünk az egész világ ellen"
A szerbek nagyobb részének nem ér meg további erőszakot Koszovó ügye, vagy békés eszközökre esküsznek, vagy inkább lemondanának a korábbi tartományról, csak élhessenek normális életet, és végre utazhassanak. Koszovó Szerbia számára fontos érzelmi ügy - de a jövő talán fontosabb. Helyszíni riport.

"Több mint dühös, haver" - helyszíni riport a belgrádi zavargásokról
Bepipult nacionalisták, hidegvérű nyugatosok, demagóg politikusok - mind-mind szerbek. Úgy érzik, hogy sarokba szorítják őket a közömbös, képmutató európaiak és az elrontott múlt, ami egy kicsit mindenki lelkén szárad. Ködös gondolatok a háborúról, az orosz messiásról és egy béka, amit le kell nyelni. Riport Belgrádból.

Halálos áldozata is van a belgrádi indulatnak
A BBC szerint száz sérültje van a csütörtök esti belgrádi zavargásoknak, az amerikai követségen pedig összeégett holttestre bukkantak. Délután 150 ezer ember tiltakozott Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen, a gyűlés után azonban elszabadultak az indulatok, pár száz ember randalírozni kezdett a városban, boltokat gyújtottak fel, követségeket támadtak meg. A zavargásokban megsérült az [origo] fotóriportere is.

A függetlenség küszöbén áll Koszovó
Ünneplésre készül Koszovó albán lakossága, miután mindenki biztosra veszi, a tartomány parlamentje vasárnap délután kikiáltja a függetlenséget. Hashim Thaci miniszterelnök is erre célzott, amikor azt mondta, vasárnap teljesítik a polgárok akaratát. A parlament várhatóan törvénybe iktatja a kisebbségek védelmét, bár ezt a szélsőséges albán nacionalisták ellenzik.

Némán szövik a koszovói álmokat
Lavírozik a koszovói vezetés, Hashim Thaci miniszterelnök egyelőre nem jelentette be a függetlenség kikiáltásának időpontját, sejtelmesen annyit mondott, vannak terveik. Az [origo] helyi diplomáciai forrásból úgy értesült - és több más forrás is azt valószínűsíti -, hogy vasárnap kiáltják ki a koszovói függetlenséget. A tartományi parlament pénteken délután ezt elősegítő törvényt tárgyal.