Az örmény elnök figyelmeztette az ellenzéket

Vágólapra másolva!
A hatalom erőszakos megragadására tett kísérlettel vádolta meg az ellenzéket Robert Kocsarján örmény elnök szombaton, amikor több ezer ellenzéki már negyedik napja tüntetett Jerevánban, követelve az elnökválasztás eredményének megsemmisítését.
Vágólapra másolva!

"Határozottan és keményen fogunk cselekedni a stabilitás és az alkotmányos rend fenntartása céljából" - figyelmeztetett az örmény államfő a rendvédelmi erők vezető tisztségviselőivel tartott találkozóján. "Ez a hatalom megragadására tett kísérlet. Egyetlen szervezet sem helyezheti magát a törvény és az alkotmány fölé, és nem bocsátkozhat törvénytelen akciókba" - tette hozzá.

A rendőrség szombat este közleményt adott ki, melyet a közszolgálati televízióban is felolvastak. Ebben felszólítja az ellenzék híveit, hogy szüntessék be nem engedélyezett tüntetéseiket, felvonulásaikat és a Jereván központjában zajló ülősztrájkjukat hagyjanak fel a közrend megzavarásával.

Levon Ter-Petroszjan ellenzéki elnökjelölt (volt államfő) közel 20-30 ezer híve a város főterén tiltakozott szerdától péntekig, amikor is hivatalossá vált az oroszbarát Szerzs Szargszján miniszterelnök győzelme. Több száz tüntető a péntek éjszakát is a Szabadság téren töltötte. A rendőrök a sátrak felállítására vonatkozó hatósági tiltás ellenére nem avatkoztak be.

Kocsarján szombaton több örmény diplomatát felmentett, akik kifejezték támogatásukat az ellenzék iránt. Így járt többek között az olaszországi és kirgizisztáni örmény nagykövet, a kijevi örmény nagykövetség másodtitkára és az egyik külügyminiszter-helyettes.