Megsemmisült a kémműhold mérgező üzemanyaga is

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok biztos benne, hogy sikerült elpusztítaniuk az irányíthatatlanná vált kémműhold üzemanyagtartályát is, amikor tegnap rakétát lőttek ki rá - írja a BBC. A mérgező hidrazin, ami a Földre visszakerülve megölhette volna azokat, akik belélegzik, valószínűleg megsemmisült. A haditengerészet szerint a legnagyobb törmelékdarab, amit láttak, focilabda méretű volt.
Vágólapra másolva!

80-90 százalék a valószínűsége, hogy a műhold üzemanyagtartálya is megsemmisült - mondta a haditengerészettől James Cartwright a BBC-nek. A tűzgolyó, a keletkezett felhő és színképelemzés is arra utal, hogy a hidrazin nevű hajtóanyagot tartalmazó tartályt eltalálták.

A Föld felé közeledő, irányíthatatlanná vált amerikai kémműholdat tegnap pusztította el a Csendes-óceánról, a Lake Erie cirkálóról kilőtt SM-3-as rakéta. Ezt a rakétatípust eredetileg ellenséges ballisztikus rakéták megsemmisítésére tervezték. A kémműhold 283 kilométer távolságra volt a Földtől, mikor eltalálták. A műveletet Oroszország és Kína is kritizálta. Az oroszok azt gyanították, hogy az amerikaik valójában az amerikai rakétaelhárító rendszert tesztelték. Csütörtökön Kína felszólította az Egyesült Államokat, hogy adjon bővebb információt a műveletről.

A buszméretű műhold üzemanyagtartályában több mint 450 kiló mérgező hidrozin volt, amely, ha nem találják el, visszakerült volna a Földre. Cartwright szerint újabb 24-48 órának kell eltelnie ahhoz, hogy kijelenthessék: a művelet teljesen sikeres volt. Azt mondta: egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy veszélyes anyag nem jut a Földre, de eddig nincs arra bizonyíték, hogy ez megtörtént volna. A következő két napban továbbra is figyelni fogják az óceánba hulló törmeléket. "Egyelőre a legnagyobb darab, amit láttunk, futball-labda méretű volt" - jegyezte meg Cartwright.

Az amerikaik szerint ha nem lövik ki az üzemanyagtartályt, a műhold hőszabályozó rendszere pedig tönkremegy, az üzemanyag szilárddá fagyott volna, s így ellenállt volna a légkörbe való visszatéréssel járó hőhatásnak. A mérgező anyag ekkor nagy területen szétterjedt volna, és akár meg is ölhette volna azokat, akik belélegzik.

Az USA tagadja azt a feltevést is, hogy a kémműhold lelövése inkább azért lett volna olyan fontos számukra, hogy ne kerüljenek idegen kezekbe a titkaik. Cartwright ezzel kapcsolatban azt mondta: valószínű, hogy a műhold által begyűjtött hírszerzési anyag is megsemmisült.