Castro: Kubában nem lesznek változások

Vágólapra másolva!
"Fidel elvtárs elmélkedései" - címen közöltek egy, a leköszönő elnöktől származó írást a pénteki kubai újságok. Ebben Castro jelezte, hiába távozik a hatalomból, Kubában nem várhatók változások. Fidel legesélyesebb utódja, Raúl Castro ugyanakkor már jelezte, óvatos reformok következhetnek.
Vágólapra másolva!

Csalódni fog George Bush amerikai elnök, ugyanis Kubában nem lesz változás - jelentette ki Fidel Castro, Kuba leköszönő elnöke. A 81 éves, 2006 júliusa óta kórházban ápolt Castro kedden jelentette be, hogy távozik az államfői és a főparancsnoki posztról. Bush ez után azt mondta, Fidel lemondásával Kubában el kell kezdődnie a demokráciához vezető folyamatnak.

Első reagálásában, amelyet pénteken "Fidel elvtárs elmélkedései" címmel közöltek a kubai újságok, Castro kiemelte, hogy az amerikai politikusok egybehangzóan változásokat szorgalmaztak. Ő maga is egyetért azzal, hogy változásra van szükség, de szerinte nem Kubában, hanem az Egyesült Államokban.

Castro már tavaly decemberben bejelentette, hogy hamarosan visszalép a fiatalabb generáció javára, ám neve január közepén még szerepelt a kubai nemzetgyűlési választások jelöltlistáján. Lehetséges utódai között szerepel öccse, Raúl, aki jelenleg az ország nem hivatalos vezetője, de már ő is 76 éves. Jóval fiatalabb a 42 éves Felipe Pérez Roque, aki 1999 óta külügyminiszter és egyben Castro pártfogoltja. Az esélyesek között tartják még számon az 56 éves Carlos Lage elnökhelyettest, aki a 90-es évek közepe óta vezető gazdasági szakértő, illetve a kubai nemzetgyűlés elnökét, a 60-as években gerillacsoportokat szervező, 70 éves Ricardo Alarcont.

A BBC szerint a legesélyesebb utód Raúl Castro, de Carlos Lage is jó esélyekkel indulhat az elnökségért. Ha Raúl nyer, nagy valószínűséggel komoly gazdasági reformok előtt áll Kuba. Az ügyvezető államfő ugyanis tavaly decemberben autók és lakások magántulajdonlásának, illetve a külföldi utazás megkönnyítésének lehetőségét villantotta fel. Azt mondta, túl sok a tiltó jogszabály, de jelezte, hogy a változások fokozatosak lesznek.