Buszokkal szállítják Koszovóba a tüntető szerbeket

Vágólapra másolva!
Ötezer szerb indult meg péntek délután a Koszovó északi részén fekvő Kosovska Mitrovica albánok lakra részébe. Az ENSZ rendőrei próbálják megfékezni a szerb tüntetőket. Csütörtökön Belgrádban a Koszovó függetlensége elleni tüntetés után kialakult zavargásokban egy ember meghalt, 150 pedig megsebesült. Vojislav Kostunica kormányfő csak a szerb érdekeknek okozott kár miatt kifogásolja a zavargásokat.
Vágólapra másolva!

Több ezer szerb tüntetett pénteken az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában a volt szerbiai tartomány függetlenné válása ellen. A tüntetők kora délután köveket és üvegeket dobáltak az ENSZ rendőreire, akik a várost kettéválasztó Ibar folyó hídját vigyázzák. Az ötezres tömeg - amely a hídon átkelve akart behatolni Mitrovica déli, albánok lakta részébe - szerb zászlókat lengetett, és azt skandálta, hogy "Koszovó a miénk!". A hidat nagy erőkkel védte a koszovói rendőrség és az ENSZ-misszió nemzetközi rendőrsége.

Több száz, Szerbiából autóbuszokon útnak induló és tüntetni kívánó egyetemista nem léphetett be Koszovó területére, miután az ENSZ rendőrök, a koszovói rendőrség és a KFOR békefenntartó katonái megszigorították a koszovói határátkelők ellenőrzését. Kosovska Mitrovicában, amely hagyományosan forró pontnak számít, ötödik napja tartanak a tüntetések, azóta, hogy az albán többségű Koszovó vezetése kikiáltotta a volt szerbiai tartomány függetlenségét.

Csütörtöki mérleg

Egy áldozata van a csütörtöki belgrádi tüntetés alatt kitört zavargásoknak. Az amerikai nagykövetségről egy elszenesedett holttest került ki, hogy ki az áldozat, azt egyelőre nem lehet tudni. A nagykövetség azt közölte: minden munkatársa ép és sértetlen.

A Koszovó függetlensége elleni tiltakozás közben megvadult fiatalok több ország nagykövetségét megtámadták, a horvát és az amerikai nagykövetséget fel is gyújtották. A tüntetők megrongáltak közel 90 üzletet, sok gépkocsit, számos helyen tönkretették az utcai világítást, a közlekedési lámpákat.

A szerb belügyminisztérium szerint 500 ezres tömegmegmozdulás alatt történt rendzavarás miatt a rendőrök 192 személyt állítottak elő. A mentőknek több mint 150 embert - köztük 35 rendőrt - kórházba kellett szállítaniuk. További 110 embert pedig az utcán láttak el. Négy súlyos sérült még péntek délelőtt is kórházban volt, a többieket az orvosok hazabocsátották.

Nem ítélik el

Az állampolgári jogok biztosa, Sasa Jankovic pénteken bírálta a hatalom birtokosait, mert nem tették egyértelművé, hogy elleneznek minden erőszakot, rendbontást. Szerbiának világosan ki kell nyilvánítania, hogy ami Belgrádban zajlott, az nem megengedhető, rossz, és morálisan elfogadhatatlan - jelentette ki Jankovic. Az ombudsman szerint nem valószínű, hogy létezik olyan rendőrség, amely ilyen helyzetben meg tudta volna akadályozni a történteket.

Vojislav Kostunica kormányfő csak a szerb érdekeknek okozott kár miatt kifogásolta a csütörtök esti belgrádi zavargásokat. A miniszterelnök pénteki közleménye szerint a szerb nép egyértelműen kinyilvánította, mit gondol Koszovóról, egyben hitet tett a jog, az igazság és a szabadság mellett. Boris Tadic államfő utoljára csütörtökön este szólalt meg a zavargások ügyében. Tadic a nagykövetségek támadásának leállítására kérte a rombolókat.