Lezárták a koszovói határt a felgyújtott átkelők miatt

Vágólapra másolva!
A NATO lezárta Koszovó északi határát, miután a tartomány vasárnap kikiáltott függetlensége ellen tiltakozó szerbek két határátkelőt is leromboltak. A határzár egyelőre 24 órán át tart.
Vágólapra másolva!

Lezárták Koszovó határait a NATO-erők, miután a függetlenség hétvégi kikiáltása miatt dühös szerbek két átkelőhelyet leromboltak. A tiltakozók a vám- és rendőrségi bódékat lobbantottak lángra Jarinjénél és Brnjaknál. A BBC szerint a határok lezárása csak olaj lesz a tűzre, mivel a lépéssel elzárják Szerbiától Koszovó zömében szerbek lakta északi részét. A NATO közölte, a határzár egyelőre 24 órán át tart.

A tiltakozók autókkal és buszokkal érkeztek az átkelőkhöz, ami szervezett akciót sejtet. A koszovói rendőrök és az ENSZ vámosai kénytelenek voltak visszavonulni, amint a tömeg bulldózerekkel és robbanószerekkel esett neki az épületeknek. A helyszínre NATO-békefenntartókat kellett hívni. A két átkelőt amerikai, észt és francia katonák szállták meg. Slobodan Samardzic, Szerbia Koszovóért felelős minisztere közölte, a szerb állam fennhatóságának fenntartása érdekében át kívánják venni az átkelők feletti ellenőrzést.