A kormányfő nyerte az örmény elnökválasztást

Vágólapra másolva!
A jelenleg hivatalban lévő kormányfő, Szerge Szarkiszján nyerte a keddi elnökválasztást Örményországban. Messze felülmúlta legfőbb ellenfelét - a korábbi elnök Levon Ter-Petroszjánt -, aki azonban magát tartja győztesnek, és választási csalással gyanúsítja ellenfelét. A nemzetközi választási megfigyelők nem jelentettek komoly visszaéléseket.
Vágólapra másolva!

Szerge Szarkiszján jelenlegi kormányfő nyerte elnökválasztást Örményországban. A leadott szavazatok 97 százalékának megszámlálása után 52 százalékos eredménnyel magasan verte az elnökségre pályázó többi jelöltet, így nem kell második fordulót sem tartani. Legfőbb ellenfele, Levon Ter-Petroszján 21 százalékot tudott csak szerezni, rajtuk kívül még hét jelölt indult. A részvételi arány magas volt, a helyi választási bizottság szerint a 2,3 millió szavazó 70 százaléka voksolt.

Szarkiszján a most távozó Robert Kocsarian elnök közeli szövetségese, a BBC szerint a választás eredetileg a sima hatalomátadást szolgálta volna kettejük között. Csakhogy Ter-Petroszján, aki 1991 és 1998 maga is volt már elnök, szókimondó és élénk kampánnyal lepte meg, és most azt állítja ő a győztes. "Örményország első elnöke nyerte meg az első fordulót. Szeretnénk gratulálni a polgároknak a győzelemmel" - közölte a szavazás után szóvivője, aki számos súlyos választási csalásról beszélt. Hamis szavazatokat, a szavazást felügyelő küldötteik elrablását, megverését emlegette.

A hatóságok azonban tagadják, hogy ilyen eseményekre került volna sor. A szavazást az EBESZ és egy orosz vezetésű, a volt szovjet tagországokból álló csoport kísérte figyelemmel. Az EBESZ szerdai közleménye szerint a szavazás többnyire egybevágott a nemzetközi irányelvekkel, jóllehet további feljődésre van még szükség. Elsősorban a szavazatok megszámlálásának megkérdőjelezhető módját, illetve a pártbeli és állami funkciók elválasztásának hiányát rótták fel a választási felügyelők.

Az apró, a Freedom House által csak részben szabadnak minősített Örményország stratégiailag fontos helyen fekszik, az energiahordozókban gazdag Kaszpi-tenger, illetve a dél-európai felvevőpiac között. A választási kampány során a főbb témák közé tartozott a muinkanélküliség, illetve a szomszédos Törökországgal, valamint Azerbajdzsánnal (amelyek közé szinte beszorul a kis állam) fennálló vitás kérdések rendezése. Előbbivel az örmény népirtással kapcsolatos török álláspont, utóbbival Hegyi Karabah miatt van feszültség. A két szomszédos állam le is zárta Örményországgal közös határait.