Kivonták az albán rendőröket Észak-Koszovóból

Vágólapra másolva!
Kivonták az összes albán nemzetiségű rendőrt kedden Koszovó északi, többségében szerbek lakta területéről.
Vágólapra másolva!

A koszovói rendőrség szóvivője kedd este Pristinában azt mondta, biztonsági okokból volt szükség az albán egyenruhások visszarendelésére. Nem hivatalos forrásból úgy tudni, a rendőrségi állomány szerb nemzetiségű tagjai követelték az albán rendőrök visszavonását.

Koszovó és Szerbia határán délelőtt több száz szerb megtámadt, és felgyújtott két határátkelőt. Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-misszió vezetője élesen elítélte a történteket.

Slobodan Samardzic, a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztere legitimnek nevezte a dúlást, hozzáfűzve, hogy az egybecseng a belgrádi kormány azon törekvésével, hogy átvegye a határ ellenőrzését. A tárcavezető azért is helyeselte a rombolást, mert, mint mondta, az részben az EULEX, az Európai Unió tervezett koszovói missziója ellen irányult. Samardzic kijelentette, a misszió szerb beleegyezés nélkül nem kezdheti meg működését Koszovóban.

A túlnyomórészt albánok lakta volt dél-szerbiai tartomány a hét végén kiáltotta ki függetlenségét. Szerbia nem fogadja el a terület elszakadását.