Kórházba került Jaruzelski tábornok

Vágólapra másolva!
Tüdőgyulladással és szívproblémákkal egy hete kórházban ápolják Wojciech Jaruzelski tábornokot, állapota súlyos - közölte kedden a 84 éves volt lengyel miniszterelnök titkársága. A varsói katonai kórház szóvivője szerint a tábornok néhány nap múlva elhagyhatja a kórházat.
Vágólapra másolva!

Az egykori kommunista politikus felesége, Barbara nem olyan derűlátó, mint a kórház szóvivője. Ő azt nyilatkozta, hogy férjét megviselik az ellene folyó bírósági eljárások, mint mondta, "a nyomott kedélyállapot miatt nehezebben is épül fel".

Az évek óta szívproblémákkal küzdő tábornok mélyen megosztotta a lengyel társadalmat, amikor 1981. december 13-án hadiállapotot vezetett be az országban. Ezreket internáltak, köztük polgárjogi aktivistákat és a szocialista pártállam ellen fellépő Szolidaritás szakszervezet vezetésének szinte minden tagját. A rákövetkező hónapokban legkevesebb 91 ember vesztette életét a rendőri erőszak következtében és a hadiállapot elleni tiltakozó megmozdulásokban.

Tavaly áprilisban emeltek vádat Jaruzelski ellen a hadiállapot idején elkövetett "kommunista bűnökért", elvben akár tíz év börtönre is ítélhetnék. Emellett 2001-ben perbe fogták azzal a váddal, hogy 1970-ben, még védelmi miniszterként ő adott parancsot arra, hogy sztrájkoló munkásokra lőjenek. Akkori hivatalos közlések szerint 44-en vesztették életüket, és több százan sebesültek meg. Ez utóbbi per eljárásjogi viták miatt elakadt.

Lech Kaczynski lengyel államfő és ikertestvére, az időközben megbukott Jaroslaw Kaczynski kormányfő 2006 óta szorgalmazza a tábornok közlegénnyé való lefokozását.