Hatalmas marhahús-visszahívás az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok történetének legnagyobb marhahús-visszahívását rendelte el az amerikai mezőgazdasági minisztérium: 143 millió font (63800 tonna) fagyasztott terméket vonnak ki a forgalomból, miután egy kaliforniai vágóhídon megsértették az egészségügyi előírásokat. A cég iskoláknak és gyorséttermi-láncoknak szállít.
Vágólapra másolva!

A szövetségi hatóság elrendelte azoknak a fogyasztásra kész, fagyasztott marhahúskészítményeknek a visszavonását, amelyeket a kaliforniai Chinóban működő Westland/Hallmark Meat vállalat csomagolt 2006. február 1-je után, mivel a cég megsértette az egészségügyi előírásokat. A termékeket megsemmisítik.

A Westland/Hallmark Meat vállalat szövetségi iskolai étkeztetési programokat és nagy gyorsétkeztető láncokat lát el marhahússal. A cég működését leállították, miután egy titokban készített videofelvétel tanúsága szerint a vállalatnál béna és beteg állatokat pakoltak villás targoncával.

Jennifer Ashton, a Fox News hírtelevízió állatorvosi szakértője szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a kaliforniai vágóhídról származó hústermékek bekerültek az élelmezési láncba.

A nagyon szigorú megelőző intézkedésre azért van szükség, mert az állatok akár szalmonella fertőzés miatt válhattak mozgásképtelenné, így elvben - mivel nem ellenőrizték az állatokat - fennáll a veszélye, hogy ilyen hús került forgalomba.

Az Egyesült Államokban ezt az esetet megelőzően 1999-ben vonták ki a legnagyobb mennyiségű, 15600 tonna marhahúst a forgalomból.