Kövek, diplomaták, feszültség - Koszovó percről percre

Vágólapra másolva!
Vasárnap délután a koszovói parlament egyoldalúan kikiáltotta a szerb tartomány függetlenségét. Kövesse az eseményeket percről percre!
Vágólapra másolva!

23:45 Az ENSZ BT tanácstalan

Nem született megállapodás az ENSZ BT Koszovó függetlenségének kikiáltása kapcsán összehívott vasárnapi rendkívüli ülésén. A testület hét tagállama - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország, Belgium és Horvátország - nevében Johan Verbeke belga ENSZ-nagykövet közleményében az orosz kérésre összehívott, zárt ajtók mögötti ülés után azt írta, "sajnáljuk, hogy a Biztonsági Tanács nem tud megegyezni a továbbiakról, de ez a patthelyzet hónapok óta ismert". Oroszország és Szerbia nyilvános ülést kért.

23:00 Tiltakozó gyűlést szerveznek Belgrádban

Boris Tadic szerb elnök és Vojislav Kostunica kormányfő Koszovó függetlensége elleni tiltakozó gyűlést hirdetett meg csütörtökre. Az egymással vetélkedő két politikus Tomislav Nikolic nacionalista ellenzéki vezérrel, a Szerb Radikális Párt (SRS) vezetőjével közösen jelentette be a rendezvényt vasárnap este Belgrádban.

22:20 Rátámadtak a belgrádi szlovén követségre

Belgrádban a tüntetők megtámadták Szlovénia nagykövetségének épületét is. 30 demonstrálónak sikerült feljutni a nagykövetség teraszára, ott zászlókat gyújtottak fel, ablakokat törtek be, majd a berendezési tárgyakat kezdték összetörni. A területet biztosító rendőrök ekkor léptek közbe. Szerencsére az épületben nem tartózkodott senki, így sérülés sem történt - írja a B92. A volt jugoszláv tagköztársaság, Szlovénia jelenleg az Európai Unió soros elnöki tisztségét tölti be.

22:00 Bush tudomásul vette

Az Egyesült Államok tudomásul vette a függetlenség egyoldalú kikiáltását és a béke megtartására szólít fel. George Bush elnök bejelentette, hogy támogatja a nemzetközileg felügyelt önállóságot. Üdvözölte, hogy Koszovó betartja az Ahtisari - tervben lefektetett irányvonalakat a nemzeti kisebbségeket illetően.

21:05 MSZP: Fontos a térség stabilitása

Az MSZP álláspontja az, ami az ország érdeke. Azaz, fontos a térség stabilitása, az európai integrációs vérkeringésbe bekapcsolódott Szerbia helyzete, benne természetesen a magyar kisebbséggel, továbbá a most függetlenségét kikiáltott Koszovó viszonya a szerb kisebbséggel - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője.

20:35 Higgadtságot kér a német kormány

A német kormány álláspontját ismertetve Ulrich Wilhelm szóvivő hangsúlyozta: Berlin mindegyik felet arra szólítja fel, hogy tanúsítson higgadtságot és mérsékletet a kialakult helyzetben. A szóvivő nem foglalt állást Koszovó függetlenségének elismeréséről, csupán arra utalt, hogy az EU tagállamainak külügyminiszterei hétfőn vitatják meg a helyzetet. Üdvözölte ugyanakkor, hogy a szerb kormány kizárta az erőszak alkalmazását.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter telefonon beszélt az EU soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia külügyminiszterével, Dimitrij Rupellel, továbbá Vuk Jeremic szerb külügyminiszterrel. "A miniszterek egyetértettek abban, hogy a legfontosabb a stabilitás megőrzése a térségben" - közölte a tárca szóvivője.

19:50 - Moszkva érvénytelenítene

Oroszország azt akarja, hogy az ENSZ koszovói missziója (UNMIK) nyilvánítsa "semmisnek és érvénytelennek" a koszovói parlament vasárnapi határozatát, amely Szerbiától függetlennek nyilvánította a tartományt - jelentette be a világszervezet székhelyén Oroszország ENSZ-nagykövete. "Ragaszkodni fogunk hozzá, hogy az UNMIK alkalmazza az 1244-es számú (ENSZ biztonsági tanácsi) határozatot és más vonatkozó dokumentumokat, és e dokumentumok értelmében semmisnek és érvénytelennek kell nyilvánítania az egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot" - nyilatkozott Vitalij Csurkin az ENSZ BT orosz kérésre, sürgősséggel összehívott ülése előtt.

19:35 - Pozsony nem fontolgat

A szlovák külügyminisztérium "tudomásul vette" a Koszovó függetlenségét egyoldalúan kikiáltó nyilatkozatot, de ennek "elismerését a Szlovák Köztársaság egyelőre nem fontolgatja." Az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott közleményében a szlovák diplomácia emlékeztet: Pozsony mindig is Koszovó státusának egyezségen alapuló, az összekötő csoport elvein alapuló megoldását pártolta, olyan egyezséget, amelyben az ENSZ Biztonsági Tanácsáé a döntő szerep. A kialakult helyzet fenntartása azonban szintén nem bizonyul jó megoldásnak.

19:25 - Kövekkel az USA-követség ellen

Feldühödött szerbek kövekkel dobálták meg vasárnap az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségét, tiltakozásul Koszovó függetlenségének amerikai támogatása ellen. "Koszovó Szerbia szíve" - kiabálta a nagykövetséget körülzáró mintegy 2000 tüntető. Belgrádi rádiók szerint a tiltakozók összecsaptak a külképviseletet teljes rohamfelszerelésben védő, több mint 500 rendőrrel, legalább egy rendőr megsérült - írja az MTI. A belgrádi futballklubok szurkolóiból és szélsőségesen nacionalista szervezetek tagjaiból álló tüntetők betörték a nagykövetség néhány ablakát és szemetes konténereket is felgyújtottak, miközben albánellenes jelszavakat skandáltak és Ratko Mladic tábornok, körözött boszniai szerb háborús bűnös nevét skandálták.

Előzmények

Vasárnap délután a koszovói parlament egyoldalúan kikiáltotta a szerb tartomány függetlenségét. Koszovó hetek óta készült az aktusra, hétvégén pedig egész Koszovó előre ünnepelte a függetlenséget. Szerbia nem fogja könnyen lenyelni a területének újabb megcsonkítását.

(Az előzményekről bővebben itt olvashat.)