Véres merénylet a pakisztáni választások előtt

Vágólapra másolva!
Pokolgép robban Benazir Bhutto pártjának egyik, a törzsi területeken fekvő irodájánál Pakisztánban, két nappal a választások előtt. Legalább 37-en meghaltak, több mint 90-en megsebesültek.
Vágólapra másolva!

A nem végleges adatok szerint 37 halálos áldozata és legalább 93 sebesültje van annak a robbanásnak, amely szombaton történt Benazir Bhutto, decemberben meggyilkolt pakisztáni politikus pártjának egyik irodájánál. A merénylet az ország észak-nyugati, törzsi területein történt.

A támadást a Pakisztáni Néppárt (PPP) egyik jelöltjének választási irodája ellen követték el az afgán határ közelében fekvő Paracsinar városában. Hamid Navaz belügyminiszter a francia hírügynökségnek azt mondta, öngyilkos merénylet történt. Kórházi források szerint a sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak.

A detonáció akkor történt, amikor a választási gyűlés véget ért, és a résztvevők kinn csoportosultak a jelölt irodája előtt. A politikus független jelöltként indul, de a PPP támogatásával. A szemtanúk szerint egy autó belehajtott a tömegbe, majd felrobbant, az utcát szinte beborították az emberi testrészek - írja a BBC. Az áldozatok többsége a néppárt tagja.

Pakisztánban két nap múlva, február 18-án tartanak parlamenti választásokat. A választásokat Benazir Bhutto tavaly december 27-én egy kortesgyűlésen meggyilkolták. A BBC tudósítója szerint a választások előtt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, és 81 ezer katonával erősítették meg a rendőrséget.