Bush megkezdte afrikai körútját

Vágólapra másolva!
Öt országot érintő, egyhetes afrikai körutat kezdett meg George Bush amerikai elnök, amikor szombaton megérkezett a Guineai-öböl partján fekvő Beninbe.
Vágólapra másolva!

A még Tanzániát, Ruandát, Ghánát és Libériát magába foglaló körúton az elnök az Egyesült Államok Afrika iránti hosszú távú elkötelezettsége mellett akar hitet tenni, aminek része az AIDS és a malária elleni afrikai küzdelem támogatása. A benini tartózkodás mindössze néhány óráig tart, onnét Bush és felesége, valamint a velük utazó Condoleezza Rice külügyminiszter még szombaton továbbrepül Tanzániába.

Bushnak elnökként ez a második afrikai útja, és a meglátogatandó országokat gondosan válogatták ki aszerint, hogy melyik mutat az eddig megszokott Afrika-képtől, vagyis a kilátástalan szegénységtől és a véget nem érő konfliktusoktól eltérő arcot.

Ezen országokat Washington viszonylag stabil társadalmaknak tekinti, vezetőiket pedig ígéretes személyiségeknek, egy új generációhoz tartozóknak, akiknek van hitele a demokrácia szempontjából. Ezenkívül ezekben az országokban az Egyesült Államok pozitívabb szerepben tűnik fel az egészségügyet és az oktatást támogató programjaival, mint az Irakkal, Iránnal, Afganisztánnal szembeni külpolitikájában, amelyet sok bírálat ér.