Rendkívüli állapottal stabilizálódna Csád

Vágólapra másolva!
Több mint két hétre rendkívüli állapotot rendelt el a csádi elnök, hogy stabilizálják a rendet a két héttel ezelőtti lázadó támadást követően.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot vezetett be Csádban az elnök. Idriss Deby szerint ez szükséges ahhoz, hogy megszilárdítsák a stabilitást a lázadók főváros ellen végrehajtott két héttel ezelőtti támadása után - írja a BBC News. A rendkívüli intézkedés 15 napig lesz érvényben. Éjszakai kijárási tilalomra, a járművek mozgásának korlátozására, házkutatásokra, és a sajtó ellenőrzésére számíthatnak a csádiak.

A lázadókat, akiket a csádi kormány szerint Szudán is támogatott két napos tűzharc után, francia segítséggel verték ki a fővárosból, N'Djamenából. A franciák elismerték, hogy fegyvereket is szállítottak a csádi kormánynak, egy katonai megállapodás értelmében. Szudán ugyanakkor tagadta, hogy bármi köze lett volna a lázadók akciójához. A február 2-án kezdődött harcokban a Vöröskereszt szerint több mint 160 ember vesztette életélt, és legalább ezren megsérültek.

Csádba várhatóan ebben a hónapban érkezik az Európai Unió békefenntartó kontingense, amelynek feladata a darfúri vérengzések elől menekülő civilek, illetve a térségben dolgozó segélyszervezetek munkatársainak védelme lesz. A 4000 fős egység bevetését a lázadók támadása késleltette.