Grúzia NATO tagságra pályázik

Vágólapra másolva!
Grúzia csatlakozni óhajt a NATO Tagsági Akciótervéhez (MAP), és erről Mihail Szaakasvili levélben tájékoztatta Jaap de Hoop Scheffert, a szövetség főtitkárát. Az erre kiírt népszavazáson a grúzok 77 százaléka a NATO tagság mellett döntött.
Vágólapra másolva!

A grúz külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint az írásban az államfő arra kérte a NATO vezetését, hogy hozzon döntést a Kaukázuson túli ország csatlakozásáról a MAP-hoz.

A tárca közleménye utalt rá, hogy a levelet a címzettnek eljuttató Revaz Besidze, Grúzia NATO-képviselője felhívta a főtitkár figyelmét arra: a grúz lakosság aktívan támogatja Tbiliszi euroatlanti integrációs törekvésit, és a Grúziában bevezetésre kerülő reformok szilárd alapot nyújtanak ahhoz, hogy az ország kapcsolatrendszere az észak-atlanti szövetséggel magasabb szintre emelkedjék.

Grúzia a kilencvenes évek végétől tartja magát ahhoz a politikai irányvonalhoz, amelynek végcélja a NATO tagság elnyerése. A szövetség tagállamainak külügyminiszterei 2006 szeptemberében méltányolva a grúz törekvéseket, amellett döntöttek, hogy a volt szovjet köztársaságot a tagjelölt országok közé sorolják, és intenzív párbeszédet folytatnak vele. A MAP-hoz való csatlakozás tulajdonképpen a teljes jogú tagság elnyerése előtti utolsó szakasz.

Grúziában a január 5-én megrendezett elnökválasztással párhuzamosan népszavazást is rendeztek arról, hogy az ország lakossága óhajtja-e a csatlakozást, és a szavazók 77 százaléka igennel válaszolt a kérdésre.