Ingatlancápáktól féltik a Hollywood felirat hátterét

Vágólapra másolva!
Ingatlanfejlesztők ügyeskedése fenyegeti Los Angeles egyik jellegzetességét, a hatalmas Hollywood feliratot. Az eredetileg ingatlanfejlesztést hirdető betűk mögötti telket luxuslakások számára értékesítenék, de a helyiek sajnálják a szép háttérként szolgáló zöld hegycsúcsot. A tulajdonos 22 millió dollárért válna meg a telektől, de Los Angeles legfeljebb hatot fizetne érte.
Vágólapra másolva!

Aggódnak a híres Hollywood feliratért a Los Angeles-i polgárok. A 15 méter magas betűket egy több millió dolláros ingatlanfejlesztés fenyegeti. A városnak ugyanis nem sikerült megállapodnia a betűknek helyet adó domb csúcsának jelentős részét birtokló Fox River Financial Resources nevű ingatlanfejlesztő vállalkozással. A városvezetés 30 éve szeretné a Lee-hegy - ahogy a dombot nevezik - teljes területét a betűket is magába foglaló Griffith Park részévé tenni, ám a cég a város által kínált összeg négyszeresét szeretné megkapni a földdarabért.

Pontosan 22 millió dollárért (közel négymilliárd forint) kínálják eladásra a felirat felett, a H betűtől nyugatra fekvő fél négyzetkilométeres földdarabot. A cég alig 1,67 millió dollárt fizetett érte még 2002-ben, amkor megvették az egykor Howard Hughes - akit Leonardo DiCaprio játszott az Aviator című filmben - bitrtokának részét képező telket. Los Angeles 6 millió dollárt (több mint egymilliárd forint) lenne hajlandó fizetni érte, de eddig mindössze 5 milliót sikerült összeszednie.

A városrendezési szabályok szerint egy nagy palotát vagy egy ötlakásos luxustelepet építhetnek a Cahuenga-csúcsnak is nevezett területre, ahonnan 360 fokos panoráma tárul a városra és a Csendes-óceánra. Az ingatlanfejlesztők szerint a felirat érintetlen maradna, csakhogy a mögötte lévő zöld fás-bokros háttérnek búcsút mondhatnának a helyiek. Helyette luxusvillákra nyílna rálátás közvetlenül a felirat mögött. "Azt a hegyet egyszerűen nem lenne szabad telezsúfolni. Jót hatással van Los Angeles pszichéjére" - idázte a The Independent az egyik városi tanácsost.

Az 1923-ban a hegyoldalban felállított szó eredetileg hosszabb volt: "Hollywoodland", és egy új lakónegyedet hirdetett. A hegyre annak idején Howard Hughes akart villát építeni szerelmének, Ginger Rogersnek, ám a színésznő elutasította, mondván, nem akar úgy élni ott, mint kalitkába zárt madár.