Szent István a bezzegkirály a szlovák parlamentben

Vágólapra másolva!
Ha nincs Szent István király, nincs szlovák nép sem - erről vitáztak szerdán a szlovák parlamentben. A kereszténydemokraták azt szeretnék, ha ünnepe lenne Szlovákiában Szent Istvánnak, Mária Teréziának és egy csodarabbinak is.
Vágólapra másolva!

"Ha az államalapító magyar király, Szent István nem lett volna, akkor ma a szlovákok sem léteznének", és így a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) sem - jelentette ki szerdán a szlovák parlamentben Frantisek Miklosko szlovák kereszténydemokrata (KDH) képviselő.

Miklosko azért fricskázta a Ján Slota vezette nacionalista kormányerőt, az SNS-t, mert a kereszténydemokraták azt szeretnék, hogy a szlovák naptárban legyen ünnepnapja Szent István királynak, a tudós Bél Mátyásnak, Mária Teréziának és a pozsonyi csodarabbinak, Chatam Sófernek.

Az SNS hevesen ellenzi a javaslatot, és elzárkózik attól, hogy magyar történelmi személyiségek vagy a Pázmány Péter alapította nagyszombati egyetem, a nagyhírű selmecbányai és sároseperjesi "tudásvárak" jelentőségét a naptár is felidézze.

Az előterjesztést jegyző kereszténydemokrata honatya, Pavol Minárik szerint megengedhetetlen, hogy a szláv írásbeliség megteremtőinek tekintett bizánci hittérítők, Cirill és Metód és a XIX. századi szlovák nemzeti mozgalom vezéralakja, Ludovít Stúr közötti "ezeréves vákuum" fennmaradjon. A szlovákok évezredes emlékezetében azoknak is helyük van, akiket a nemzeti mítoszteremtők egyszerűen letagadnak, vagy a szlovákok ellenségeként próbálnak megjeleníteni, jóllehet büszkének kellene lenni rájuk - mondta. A közös történelmi múlt elutasítói tudomásul vehetnék végre, hogy az ezredévnyi időszak sokkal gazdagabb, egyszersmind bonyolultabb annál, mint ahogy azt ők tudják vagy tudni akarják - a történelmi tényekkel szemben.

Szent István a nyugat-európaiságot, a nemzetiségi és vallási sokszínűséget teremtette meg országában. "Amíg ezt el nem fogadjuk, addig nem nevezhetjük magunkat kultúrnemzetnek," márpedig a kultúrnemzetet épp a hiteles történelmi emlékezet különbözteti meg a primitív földhözragadtságtól és a zsákmányszerző ösztönök vezérelte gondolkodástól - fejtette ki a KDH képviselője.

Az SNS képviselői szerint a szlovákok, mint egy államalkotó nemzet képviselői, fenntartások nélkül nem lehetnek büszkék mindazokra, akiknek emlékét a kereszténydemokraták ekképpen akarják megidézni. De sebaj - mondta az SNS frakcióvezetője, Rafael Rafaj - ez a vita legalább megmutatta, hogy micsoda különbség van a Szlovák Nemzeti Párt és a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom hazafiassága és szellemisége között.