Oroszország nem tartja jogellenesnek Irán magatartását

Vágólapra másolva!
Oroszország nem helyesli, hogy Irán folyton demonstrálja a rakétaágazata fejlesztésére és az urándúsítás folytatására irányuló szándékát, de a nemzetközi jog ezt nem tiltja - mondta szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt években egy sor probléma merült fel Irán atomprogramjával kapcsolatban. Amíg ezek a gondok nem rendeződnek, ésszerű lenne tartózkodni az olyan lépésektől és bejelentésektől, amelyek hevítik a légkört, és olyan benyomást keltenek, hogy Irán semmibe akarja venni a nemzetközi közösséget, az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget" - mondta Lavrov, a minisztert Szlovéniából hazaszállító repülőgép fedélzetén.

Az orosz külügyminiszter pozitívumnak mondta, hogy Irán együttműködik az atomprogramjával kapcsolatos vitás kérdések lezárásában. Olyan helyzetben, amikor az iráni probléma a nemzetközi közösség egyik égető kérdésévé vált, mindkét félnek visszafogottságot és józanságot kell tanúsítania - mondta a politikus, aki "indulatból származóknak" minősítette azokat a megállapításokat, hogy "Irán atombombát akar létrehozni, és támadni fogja a világot". Leszögezte, hogy Moszkva a valós helyzetet akarja figyelembe venni, és mindenkit hasonló magatartásra szólít fel.

Koszovóval kapcsolatosan az orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a függetlenség egyoldalú kikiáltása precedens lenne, "nagyszerű érvet" szolgáltatna a szeparatistáknak, például az Oroszország határainak közelében élőknek.

Lavrov szerint Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása aláásná a nemzetközi jogot. Moszkva kizárólag jogi eljárásmódot alkalmaz Koszovó státusának kérdésében. "Igyekszik majd ismét ehhez folyamodni február 14-én, az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Érveink vitathatatlanok" - mondta Szergej Lavrov.