Ausztrália bocsánatot kér az őslakosoktól

Vágólapra másolva!
Az ausztrál kormányzat szerdán beterjesztette a canberrai parlamentben az őslakosoknak szóló ünnepélyes bocsánatkérés indítványát azokért az igazságtalanságokért, amelyeket 1910-1970 között követtek el ellenük az egymást követő kormányok.
Vágólapra másolva!

"Bocsánatot kérünk ezeknek az ellopott nemzedékeknek, leszármazottaiknak és családjaiknak a fájdalmáért, szenvedéséért. Bocsánatot kérünk az anyáktól, az apáktól és a testvérektől a családok és a közösségek szétszakításáért, illetve azért a méltánytalanságért és megaláztatásért, amely ezáltal ért egy büszke népet, egy büszke kultúrát" - hangzott el a canberrai parlamentben Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök felolvasásában a kormányjavaslat szövege.

A kontinensnyi országban ezt a gesztust történelmi fordulópontként értékelik. A parlament épülete körül ezernyi őslakos gyűlt össze, hogy részese lehessen a megbékélési folyamatnak. A kormányfői beszédet több televíziós állomás is élő adásban közvetítette. A nagyvárosokban óriáskivetítőket állítottak fel.

A javaslat szövege szerint a canberrai törvényhozás bocsánatot kér a bennszülött lakosságtól, az ország legszegényebb és leginkább hátrányos helyzetű kisebbségétől "mélységes fájdalmukért", mindazért a "méltánytalanságért, megaláztatásért, amelyet korábbi kormányok és parlamentek politikája és az általuk bevezetett törvények okoztak nekik". Az indítványt a kormányzó munkáspárt és az ellenzéki konzervatívok is támogatják.

Forrás: EPA

1910 és 1970 között mintegy 100 ezer, többségében "félvér" őslakos gyereket szakítottak el szüleiktől szövetségi törvényekre és a helyi államok jogszabályaira hivatkozva, amelyek úgy érveltek, hogy az őslakos közösség pusztulásra van ítélve, ezért jobb, ha a gyerekeket integrálják a társadalomba. A témakörben tíz éve végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az akkori gyerekek közül sokan tartós pszichikai károsodást szenvedtek családjuk és kultúrájuk elvesztése miatt.

Ausztráliában 455 ezer őslakos él, az összlakosság 2 százaléka.