Aktivizálódó kínai kémek miatt aggódik az USA

Vágólapra másolva!
A gyanú szerit többek között űrsiklókkal kapcsolatos bizalmas adatokat szolgáltatott ki Kínának egy kínai születésű amerikai mérnök. A férfit hétfőn tartóztatták le. Vele együtt négy embert vettek őrizetbe különböző kémkedési ügyek miatt a közelmúltban az USA-ban, mindannyian Kínának próbáltak információkat gyűjteni. Az amerikai kémelhárítás egyre jobban tarta a kínai kémek nyomulásától.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták hétfőn a Boeing egyik volt mérnökét az Egyesült Államokban, akit azzal gyanúsítanak, hogy többek között az űrsiklóval kapcsolatos adatokat lopott el és szolgáltatott ki Kínának. Donfgan "Greg" Chung azonban csak egy a közül a négy ember közül, akiket Kínának folytatott kémkedéssel gyanúsítanak, két különálló ügyben. A másik esetben többek között egy Pentagon-beli tisztviselő érintett, aki állítólag az amerikaiak Taiwanra irányuló fegyvreszállításairól adott át adatokat - írja a brit The Times.

A 72 éves, kínai születésű, amerikai állampolgárságú Chung 1973-tól a Rockwell International alkalmazásában állt, majd a Boeingnél dolgozott. 2002-ben nyugdíjba vonult, de később még vállalkozóként bedolgozott a cégnek. Az amerikai hatóságok szerint már 1979-től kezdődően kapott leveleket kínai repülőgépiparban dolgozó emberektől, akik civil és katonai titkok kiszolgáltatátására kérték. Egy válaszlevelében állítólag azt írta, kész szolgálatára lenni hazájának. 1985 és 2003 között több alkalommal is járt Kínában, ahol űrsiklóval kapcsolatos oktatásban vett részt, illetve kínai ügynökökkel találkozott. A gyanú szerint a Boeing ürsiklóval, a C17-es szállítógéppel, illetve a Delta IV rakétával kapcsolatos kereskedelmi titkokat szolgáltatta ki Kínának, de állítólag az ádtadott dokumentumok között volt a B1-es bombázóhoz tartozó kezelési útmutató is.

A másik ügyben egy taivani születésű, New Orleans-i üzletember, illetve a Pentagon egyik fegyverrendszer-elemzője vált gyanússá. Yu Xin Kangot és Gregg William Bergensent amiatt tartóztatták le, hogy előbbi egy ismeretlen kínai biztatására összebarátkozott utóbbival, akitől az USA Taivannak történt fegyverszállításairól szerzett adatokat.

Az USA-t egyre jobban aggasztja a kínai nyomulás, egy hónapja egy kongresszusi meghallgatáson az egyre erőszakosabb kínai katonai és ipari kémek, illetve számítógépes hackerek jelentette veszélyt vázolták az amerikai kémelhárítás emberei. Az FBI 3000 olyan társaságot tart nyilván, amelyek a gyanú szerint Kína részére próbálnak információkat gyűjteni. A becslések szerint 2005 folyamán csak a Szilícium-völgyben 30 százalékkal nőtt a kínai kémek aktivitása - írja The Times .