Obama kivetheti a hálóját Washingtonra is

Vágólapra másolva!
A felmérések szerint a demokratáknál Barack Obama az esélyesebb az amerikai előválasztás keddi fordulóiban, amikor egyebek mellett a fővárosban Washingtonban is szavazást tartanak. A Clinton-stáb már Ohióra és Texasra koncentrál, míg a republikánus favorit, John McCain napjait továbbra is az keseríti meg, hogy sok párttársa megkérdőjelezi konzervativizmusát.
Vágólapra másolva!

"Potomac-előválasztások" - így hívják az amerikai elnökválasztási kampány keddi fordulóját, ugyanis a főváros, Washington mellett abban a két államban (Virginia és Maryland) tartanak előválasztást, amelyeket átszel a Potomac-folyó.

A fő kérdés itt is az, hogyan szerepelnek a demokrata riválisok, ahol még mindig szoros a verseny Barack Obama és Hillary Clinton között. A republikánusoknál John McCain szenátor a favorit, bár a mögötte jócskán lemaradó Mike Huckabee sem akarja feladni.

A felmérések azt mutatják, hogy a demokratáknál Barack Obama várhatja az esélyesek nyugalmával a keddi fordulót, bár a BBC szerint csak csekély előnye van Hillary Clinton előtt. Obama már hétvégén is jól szerepelt, akkor Louisiana, Nebraska, Maine és Washington államban, valamint az amerikai Virgin-szigeteken tartott előválasztásokon győzött.

Úgy tűnik tehát, hogy a gyakorlatilag döntetlenre végződő szuperkedd (amikor több mint húsz államban voltak előválasztások) után ő volt az, akinek sikerült megőriznie lendületét. A kiegyensúlyozott verseny miatt ráadásul szüksége van minden apró győzelemre, mert most már az számít, hogy az egyes jelöltek hány delegáltat tudnak maguk mögé állítani az elnökjelölésről hivatalosan döntő pártkonvenció előtt.

Hillary Clinton stábja már a március 4-i fordulóra készül, amikor két nagy állam, Ohio és Texas lesz soron. A The New York Times cikke szerint az egykori First Lady környezetében már azzal számolnak, hogy ha ott nem sikerül kényelmesen nyernie, akkor vége a kampányának.

A republikánusoknál egyszerűbb a képlet. A megnyert államok és delegáltak számát tekintve egyaránt John McCain áll az élen, ráadásul múlt héten fő riválisa, Mitt Romney be is dobta a törülközőt. Nem akarja viszont feladni a versenyt Mike Huckabee egykori baptista lelkész, pedig nincs sok esélye arra, hogy megfordítsa az állást.

McCain helyzetét az nehezíti, hogy pártjában többen megkérdőjelezik, valódi konzervatív-e. Ő ugyan úton-útfélen bizonygatja ezt, de a tudósítók szerint több erőfeszítésre lesz szükség részéről ahhoz, hogy egyesítse maga mögött a republikánusokat - jegyzi meg a BBC.