Meg akarták ölni a Mohamed-karikatúra rajzolóját

Vágólapra másolva!
Négy szélsőségest vettek őrizetbe a dán rendőrök, miután kiderült, meg akarták gyilkolni a Jyllands-Posten című újságba Mohamed-karikatúrát rajzoló 73 éves férfit. Kurt Westergaard és felesége hónapok óta rendőri védelem alatt áll.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vett a dán rendőrség kedden négy embert, akit azzal gyanúsít, hogy tervet szőtt a muszlim felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik rajzolójának a meggyilkolására.

A hatóságok hosszú megfigyelési művelet után Arhus városban fogták meg a gyanúsítottakat. Hivatalosan nem hozták nyilvánosságra sem az elfogottak, sem a tervezett gyilkosság célpontjának tartott karikaturista nevét.

A tizenkét Mohamed-karikatúra a Jyllands-Posten című dán konzervatív újságban jelent meg 2005. szeptember 30-án. A karikatúrákat több nyugat-európai újság is leközölte, amire a muszlim világ felháborodott tiltakozással reagált.

A Jyllands-Posten honlapján az olvasható, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottak a legnagyobb vihart kavaró, 73 éves Kurt Westergaard dán karikaturistát akarták megölni, akinek rajza Mohamed prófétát bombával a turbánjában ábrázolta.

Westergaard és felesége több mint három hónapja szigorú rendőri védelemben részesül, és a házaspár többször kényszerült lakóhelyet váltani azóta, hogy a hatóságok felfedték a gyilkosság tervét. A lap úgy értesült, hogy az őrizetbe vettek között egyaránt vannak dán és külföldi állampolgárok.

"Természetes, hogy féltem az életemet, amikor a rendőrség szerint bizonyos személyek konkrét tervet dolgoztak ki a meggyilkolásomra" - idézte az újság honlapja Westergaard nyilatkozatát. "Ennek a botránynak a hatásait most már egész hátralévő életemben érezni fogom. Elkeserítő, de ez részévé vált az életemnek" - tette hozzá