Szellemi fogyatékosokkal robbantatnak Irakban

Vágólapra másolva!
Terroristák segítése miatt tartóztatták le az egyik bagdadi kórház igazgatóját. A férfi a gyanú szerint szellemi fogyatékos nőket közvetített az al-Kaidának, akiket akaratuk ellenére öngyilkos merényletre kényszerítettek. A legutóbbi ilyen robbantás február 1-jén történt, közel száz ember halt meg két zsúfolt piacon. A terroristák két robbanószerrel teliaggatott nőt küldtek a halálba, és távirányítással robbantották fel őket. Mint kiderült, mindketten Down-kórosak voltak.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták az egyik bagdadi pszichiátriai intézet igazgatóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy szellemi fogyatékos nőket hajtott fel az al-Kaida számára, akiket aztán öngyilkos robbantásra vettek rá. Az általuk elkövetett február 1-jei robbantásokban két bagdadi piacon közel százan haltak meg. Az al-Rasad kórház vasárnap őrizetbe vett igazgatójának irodáit iraki és amerikai katonák vizsgálták át. A két felrobbant nő is a kórház páciensei közé tartozott korábban. Az egyik nőre egy robbanószerrel és csapágygolyókkal megrakott hátizsákot, a másikra robbanóövet aggattak, és beküldték őket a két legzsúfoltabb bagdadi piacra, ahol aztán távirányítással működésbe hozták a pokolgépeket.

A kórház korábbi igazgatóját tavaly decemberben ölték meg ismeretlen fegyveresek, kollégái szerint azért, mert nem volt hajlandó segíteni az al-Kaidának. A brit lap szerint az amerikaiak már korábban gyanították, hogy az al-Kaida szellemi fogyatékosokat próbál szerezni öngyilkos merényletek céljára, a lapnak nyilatkozó egyik amerikai illetékes szerint nem is ez volt az első alkalom, hogy fogyatékosokat hálóztak be és - akaratuk ellenére - öngyilkos merényletre kényszerítették őket.

A terroristák azért kedvelik a szellemi fogyatékos nőket, mert észrevétlenül a célpont közelébe tudnak jutni, kisebb az esélye, hogy a katonák megállítják vagy átvizsgálják őket, ráaádásul "kevésbé képesek tudatosan megítélni, mit is kértek tőlük" - idézte a lap az amerikai illetékest. A The Times tudósítója szerint - akinek megmutatták a maradványokat - mindkét nő Down-kóros volt, jóllehet ez egyikükön kevésbé látszott. Az amerikai hadsereg szerint azért is alkalmaz az al-Kaida szellemi fogyatékosokat, mert egyre több az ellenőrző pont és a betonkorlát, így nehéz autós robbantásokat végrehajtani, ráadásul egyre kevesebb külföldi öngyilkos merénylő jut be az országba.