Az olajcsapok elzárásával fenyeget Chavez

Vágólapra másolva!
Az olaszállítás leállításval fenyegeti az USA-t a venezuelai elnök. Hugo Chavez szerint az államosított érdekeltségeiért túl sokat követelő Exxon Mobil olajtársaság az amerikai kormány segítségével akarja destabilizálni országát.
Vágólapra másolva!

Leállítja az USA felé irányuló olajszállítást Venezuela, ha az tovább folytatja gazdasági háborúját - közölte Hugo Chavez venezuelai elnök heti televíziós beszédében. A múlt héten amerikai és brit bíróságok befagyasztották a venezuelai állami olajvállalat egyes számláit, miután az amerikai Exxon Mobil kártérítási igénnyel állt elő a venezuelai céggel szemben. A texasi olajvállalat ugyanis kevesli a venezuelai érdekeltségei államosításáért cserébe felajánlott összegeket.

Chavez szerint viszont a társaság vezetése imperialista banditákból áll, akik az amerikai kormányzat támogatásával próbálják megingatni a venezuelai stabilitást. "Soha többé nem fognak kirabolni az Exxon Mobil banditái" - mondta az elnök, aki szerint az államosítás nyomán dollármilliárdok kerülnek vissza a néphez. A lépés az elnök szocialista forradalmának egyik kulcspontja.

A BBC szerint azonban a fenyegetőzés könnyen visszaüthet Chavezre, aki országa legnagyobb oljafelvásárlóját veszítheti el.