Elhunyt Tom Lantos

Vágólapra másolva!
Választott amerikai - így említette magát Tom Lantos magyar születésű amerikai kongresszusi képviselő, aki hétfőn, pár nappal 80. születésnapja előtt hunyt el az Egyesült Államokban. A nácik és kommunisták ellen is harcoló Lantos befolyásos képviselő volt, élete utolsó évében az amerikai kongresszus külügyi bizottságát vezette. Januárban jelentette be, hogy betegsége miatt visszavonul.
Vágólapra másolva!

Meghalt Tom Lantos magyar születésű amerikai kongresszusi képviselő. Lantos jelentőségét mutatja, hogy a BBC is úgy hivatkozik rá mint kulcsfontosságú kongresszusi képviselőre.

Lantos 1928-ban született Budapesten, zsidó családban. A nácik és nyilasok ellen harcoló mozgalom tagja volt, kétszer szökött meg a kényszermunkatáborból, majd részt vett az antikommunista szervezkedésben is. 1947-ben emigrált az USA-ba, később mindig "választott amerikaiként" említette magát.

Nagyszerű ország

Az emigráció után közgazdaságtanból doktorált, majd tanácsadóként dolgozott több cégnél, illetve amerikai szenátorok mellett. Hálás volt új hazájának. "Soha nem leszek képes arra, hogy kifejezzem legmélyebb hálámat, amit eme nagyszerű ország iránt érzek" - írta az Egyesült Államokról.

Lantos 1981 óta volt az amerikai képviselőház demokrata tagja. A budapesti születésű politikus a holokauszt egyetlen olyan túlélője, akit a washingtoni kongresszus tagjává választottak. 1981-ben lett tagja a képviselőháznak, azóta 14-szer nyerte el a mandátumot - írja róla a Washington Post, amely szerint - többek között San Franciscót magába foglaló - választókerületében liberális politikusként ismerték. A kongresszusban eleinte oktatási ügyekkel, energiapolitikával és környezetvédelemmel foglalkozott.

A külügyi bizottság elnöki székét tavaly vette át, de 2001 óta volt a testület legtekintélyesebb demokrata tagja. 2002-ben még támogatta az iraki megszállást. "A vonat sínen van" - fogalmazott a szavazás után. Nyilatkozatai miatt többen azt állították róla, hogy közel került a republikánus héjákhoz. A testület elnökeként már a kivonulás mellett volt. "Itt az ideje, hogy távozzunk, méghozzá most" - jelentette ki tavaly szeptemberben. Más külpolitikai kérdésekben sokkal engedékenyebb volt. Ő volt például az egyik első amerikai képviselő, aki a nemzetközi szankciókkal sújtott Líbiába látogatott 2004-ben, amivel sokat tett Moamer el-Kadhafi líbiai elnök rendszerének szalonképessé tételéért. "Szenvedélyes elkötelezettje vagyok az olyan emberekkel folytatott párbeszédnek, akikkel nem értünk egyet" - mondta magáról.

Elkötelezetten kiállt az emberi jogok érvényesítése mellett is, ő töltötte be a kongresszus emberi jogi csoportjának társelnöki posztját. 2006 áprilisában még őrizetbe is vették négy másik demokrata párttársával együtt, amikor részt vett a darfúri kegyetlenkedések ellen a szudáni nagykövetség előtt szervezett tüntetésen.

192 országgal foglalkozott

Egy korábbi nyilatkozatában Lantos arról beszélt, hogy a külügyi bizottság elnökeként 192 országgal kell foglalkoznia, ennek ellenére több Magyarországot érintő ügyben is megszólalt. Például levélben szólított fel Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy határolódjon el a Benes-dekrétumoktól és biztosítsa a magyar kisebbség jogait, miután a szlovák parlament megerősítette az 1945-ös rendeleteket. Kritizálta a szlovák igazságszolgáltatást is, amiért nem képesek eljárni a magyar Malina Hedvig elleni "gyűlölet-bűntény" ügyében.

Többször nyilatkozott a vízumkérdésben is, arra hívta fel a figyelmet, hogy akár azonnal vízummentesen lehetne utazni az Egyesült Államokba, ha Magyarország garantálná: egy lakosa sem jelent veszélyt, ez azonban szerinte lehetetlen. Betegsége miatt már nem találkozott Gyurcsány Ferenccel, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adta volna át a politikusnak.

Gigi és Mackó

Lantos kongresszusi szereplése nagy feltűnést keltett egyik kedvelt hóbortja miatt is: nagy kutyabarát volt, és képviselőházi irodájában is többször megjelent Gigi, később pedig Mackó nevű fehér kutyájával.

"Felnőttfejjel arra törekedtem, hogy az emberi, a szabadságjogok és a társadalmi igazságosság szószólója legyek hazámban és a világ minden táján" - írta januári közleményében, amelyben egyúttal azt is bejelentette, hogy nyelőcsőrákja van, és ezért 2008-ban nem indul újra képviselői helyért.