Géppel tartják életben a kelet-timori elnököt

Vágólapra másolva!
Fegyveresek támadtak Kelet-Timor Nobel-békedíjas elnökének házára, az elnök megsebesült, egy ausztráliai kórházban kezelik, mesterséges kómában tartják. A szintén megtámadott miniszterelnök szerint puccsot próbáltak végrehajtani a támadók. Az országban kijárási tilalmat rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen fegyveresek megsebesítették José Ramos-Horta keleti-timori elnököt, miközben támadást intéztek a politikus háza ellen hétfőn hajnalban - közölte a szigetország hadseregének egyik szóvivője. Az épületet őrző biztonsági emberek egyike életét vesztette. A testőrök viszonozták a tüzet, meghalt az egyik támadó is. .

Az 58 éves Nobel-békedíjas államfőt hasán érte lövedék, és kórházba szállították, ahol megműtötték. Az ellene irányuló merénylettel nagyjából egy időben fegyveresek támadást intéztek Xanana Gusmao kormányfő otthona ellen is, de ebben az incidensben senkinek sem esett bántódása.

A miniszterelnök szerint erőszakos hatalomátvételt kíséreltek meg a támadók. Gusmao rendkívüli állapotot vezetett be, és kijárási tilalmat rendelt el 48 órára.

A Ramos-Horta házánál lelőtt férfiről később kiderült, hogy a kelet-timori hatóságok körözése alatt állt. Egyik felbujtója volt a 2006 áprilisában-májusában lezajlott zavargásoknak, amelyek 37 ember életét követelték.

Ramos-Horta állapota nagyon súlyos, de stabil - mondta Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök. Rudd közölte, Ausztrália további katonákat és rendőröket vezényel Kelet-Timorra. A politikust a darwini kórház egyik orvosa szerint gépekkel mesterséges kómában tartják életben, állapota válságos.