Kudarcba fulladt a cseh elnökválasztás

Vágólapra másolva!
A cseh államfőválasztás szombati, harmadik fordulójában egyik jelölt sem szerezte meg a győzelemhez szükséges szavazatszámot. A pártelnökök megegyeztek, hogy február 15-én megismétlik a választást.
Vágólapra másolva!

A szombati cseh elnökválasztáskor az ülésteremben 278 képviselő volt jelen, hárman hiányoztak. Václav Klaus jelenlegi elnök ebben a fordulóban 139 szavazatot kapott, míg a megválasztáshoz 140 voksra lett volna szüksége. Ellenfelét, a közgazdász Svejnart 113-an támogatták. A győzelemhez az ülésteremben a szavazáskor jelen lévők egyszerű többségének a támogatását kellett volna megszereznie az egyik képviselőnek.

Az eredményre valószínűleg döntő hatással volt, hogy a kommunista párt képviselői és szenátorai a harmadik fordulóban egyik jelöltet sem támogatták. Az ellenzéki párt nyíltan deklarált célja volt, hogy elérje az elnökválasztás megismétlését, ami sikerült is neki. Az államfőválasztást most a jelölési procedúrával együtt meg kell ismételni.

Mindkét jelölt úgy nyilatkozott, hogy ha jelölik, akkor a megismételt elnökválasztáson is indul. A kommunista párt bejelentette, hogy a következő választáson saját jelöltet állít. Helyi megfigyelők szerint az első választás eredménytelensége a Jan Svejnart támogató tábor sikere.

A láthatóan csalódott Klaus bírálta a nyílt választási módot, ami szerinte csak arra volt jó, hogy "a pártelnökök ellenőrizhessék báránykáikat". Mirek Topolánek, a polgári demokrata kormányfő "botrányosnak" minősítette az elnökválasztás lefolyását. Pártja továbbra is Klaus mögött áll.

"Indulatok biztosan voltak, de semmi rendkívüli nem történt" - vélte ezzel szemben Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke. Arról, hogy pártja a jövőben kit fog támogatni, illetve marad-e Svejnar mellett, Paroubek nem szólt. Martin Bursík, a Zöldek Pártjának elnöke kijelentette, hogy az új választásra is Svejnart jelölik.

A szombati ülést a kölcsönös vádaskodások és állítólagos intrikák miatt röviddel megnyitása után néhány órára megszakították. A kormányzó Polgári Demokratikus Párt és az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt obstrukcióval, illetve azzal vádolta egymást, hogy elfogadhatatlan nyomást gyakorolnak a másik fél választóira.

A két jelölt - Václav Klaus és Jan Svejnar - esélyei nagyjából kiegyenlítettek voltak. Az első két fordulóban, pénteken külön-külön szavazott a képviselőház és a szenátus, de az összesített adatok Klausnak adnak nagyobb esélyt a sikerre.

A pénteki vita órákon keresztül arról folyt, hogy titkos, vagy nyílt szavazással válasszanak. A Klaust támogató polgári demokraták titkos, míg a Svejnart támogató oldal nyílt szavazást szorgalmazott. A parlament két háza végül is a nyílt szavazást fogadta el.

A kölcsönös támadások és vádaskodások megrontották a koalíción belüli viszont is, a legkisebb koalíciós partner, a Zöldek Pártja ugyanis hivatalosan az ellenzéki szociáldemokratákkal együtt Svejnart támogatja. A polgári demokraták körében különösen rossz néven vették, hogy Martin Bursík, a zöldek elnöke, beszédében rendkívül élesen bírálta Václav Klaust. A kereszténydemokraták megosztottak: többségük Klaust, míg a kisebbség Svejnart támogatta. Helyi megfigyelők a rendkívül feszült légkörrel magyarázzák, hogy három honatyát egészségügyi problémák miatt kórházba szállítottak.