Demokratikus választást ígért a mianmari junta

Vágólapra másolva!
A mianmari katonai junta szombaton bejelentette, hogy 2010-ben demokratikus, többpárti választásokat tartanak, az ellenzék szerint azonban homályos ígérgetésről van szó. Meglepőnek tartják, hogy a rezsim előbb kitűzi a választások időpontját, mint hogy megszavazták volna az ország új alkotmányát.
Vágólapra másolva!

Májusban alkotmányos népszavazást, 2010-ben pedig általános választásokat tartanak Mianmarban (Burma) - jelentette be a katonai junta szombaton az állami médiában. A rezsim korábban már közzétette az úgynevezett demokrácia-ütemtervet, de nem adtak meg konkrét időpontokat - írja a BBC. Tavaly augusztusban és szeptemberben országos zavargások törtek ki a junta ellen. A katonai válaszcsapás nem maradt el, amelyben az ENSZ szerint legkevesebb 31 ember halt meg.

A katonai vezetés - televíziók, rádiók által sugárzott - szombati bejelentése szerint: az új alkotmánynak megfelelően, 2010-ben többpárti, demokratikus választások lesznek". A katonai végrehajtást új, polgári végrehajtási rendszernek kell felváltania - közölték.

Az ellenzéki Nemzeti Demokratikus Liga szerint azonban a bejelentés "homályos, hiányos és meglepő". A liga szóvivője, Nyan Win arról beszélt a BBC-nek: meglepő, hogy bejelentik a választások időpontját, anélkül, hogy tudnák, mi az alkotmányos népszavazás eredménye.

1990-ben már tartottak többpárti választásokat Mianmarban, ezt a Nemzeti Demokratikus Liga nyerte meg, de a katonai rezsim megsemmisítette az eredményeket. Az ellenzék vezetője, Aung San Szu Csi az ezt követő 18 évből 12-őt töltött házi őrizetben.

1993-ban a junta kiadott egy egyezményt, amely alapján tizennégy éve folyik az új alkotmány kidolgozása. A szombati bejelentés szerint ez folyamat fejeződik be hamarosan.