Ügynök volt a britellenes katolikus mozgalom sofőrje

Vágólapra másolva!
Életét féltve elmenekült Észak-Írországból a legnagyobb britellenes katolikus mozgalom, a Sinn Féin vezéreinek egykori sofőrje. Kiderült róla, hogy a brit belső elhárítás, a James Bond-filmekben is megörökített MI5 fizetett ügynöke volt.
Vágólapra másolva!

Kém volt Roy McShane, aki "a patkány" mozgalmi néven volt ismert saját baráti körében is, és az elmúlt években Gerry Adamsnek, a Sinn Féin elnökének és Martin McGuinnessnek, Adams első számú alvezérének, Észak-Írország jelenlegi miniszterelnök-helyettesének volt a gépkocsivezetője. Az 58 éves McShane az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb katolikus katonai erő, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) veteránja is.

A férfi szombati londoni sajtóértesülések szerint nem csupán egyszerű sofőri feladatokat látott el: tagja volt
a republikánus mozgalom vezetése körüli belső biztonsági csapatnak, amely az IRA-vezérkar fuvarozásának megszervezéséért volt felelős a rendezési folyamat legkényesebb, titkos tárgyalásokkal jellemzett szakaszaiban.

Londonban és az ulsteri britpárti protestáns oldalon tényként kezelik, hogy az IRA és a Sinn Féin gyakorlatilag ugyanaz a szervezet; az utóbbit az előbbi politikai szárnyának tekintik. A szombati The Times szerint McShane előző nap - titkosszolgálati összekötőinek védelme alatt - elmenekült Észak-Írországból. A rendőrség nem kommentálta, a Sinn Féin azonban hivatalosan megerősítette az értesülést.

Két éven belül ez a második súlyos kémügy, amely megrázza az északír katolikus mozgalmat. Denis Donaldsont, a Sinn Féin belfasti parlamenti képviseletének volt irodavezetőjét - Gerry Adams személyes munkatársát - 2006 áprilisában, golyóval a fejében találták meg az Ír Köztársaság északnyugati szegletében, Donegal megye egy eldugott tanyáján, víz- és villanyszolgáltatás nélküli, lerobbant viskójában. Donaldson itt rejtőzködött azután, hogy nem sokkal korábban beismerte: 25 éven át az MI5 informátora volt.

A volt párttisztviselő azonban sokak szerint legalábbis kettős ügynök lehetett; az évtized elején mindenesetre még azzal vádolták, hogy az IRA számára kémkedett az északír törvényhozásban. Ez a kémügy vezetett 2002-ben az 1998-as nagypénteki egyezséggel újjáélesztett, protestáns-katolikus hatalommegosztásra épülő észak-írországi parlamenti önigazgatás összeomlásához.

A tartományi önigazgatást azonban tavaly, a brit és az ír kormány hathatós erőfeszítései után, történelmi léptékű áttörés eredményeként sikerült ismét helyreállítani. Jelenleg a protestáns britpárti, illetve a republikánus oldal két legradikálisabb politikai ereje, az Ian Paisley tiszteletes vezette Demokratikus Unionista Párt és a Sinn Féin kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Ennek előzményeként az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy lemond az erőszak alkalmazásáról. A milícia három évtizedes terrorkampányában óvatos becslések szerint is háromezren vesztették életüket.