Feloldották a török fejkendőtilalmat

Vágólapra másolva!
A török parlament megszavazta a fejkendőviselés tilalmának feloldását az egyetemeken. A tiltás több évtizedig volt érvényben. A kormánypárt javaslataira a képviselők négyötöde voksolt igennel.
Vágólapra másolva!

A török parlament szombaton jóváhagyta mindkét alkotmánymódosítást, melyek lehetővé teszik a muzulmán fejkendőviselés több évtizedes tilalmának feloldását a felsőoktatási intézményekben.

Az első módosító javaslat mellett, mely szerint "mindenkinek joga van az egyenlő bánásmódhoz az állami intézmények részéről" az 550 tagú parlament jelen lévő képviselői közül 403-an szavaztak, míg ellene 107-en. A második módosítást pedig, mely kimondja, hogy "senkit sem lehet megfosztani a felsőoktatásban való részvétel jogától", 403 honatya hagyta jóvá és 108 ellenezte - közölte Köksal Toptan házelnök. A javaslatokat a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) közösen nyújtotta be az ellenzéki Nemzeti Cselekvés Pártjával (MHP).

A 99 százalékban muzulmánok lakta, de világi berendezkedésű ország uralkodó osztálya - a hadsereg, a közigazgatás, az egyetemek vezetése - szerint az iszlám fejkendő egyfajta politikai-vallási beállítottság kifejezőjének számít, ezért ellenzik viselésének engedélyezését a közintézményekben. A szavazás idején legkevesebb 30 ezren tüntettek Ankarában az alkotmánymódosítás ellen, a kormány lemondását követelve. "Törökország világi állam, és az is marad" - skandálták, miközben sokan zászlókat lengettek.

Szombaton még egy utolsó szavazást tartanak a törvénycsomag egészéről, de ez minden valószínűség szerint puszta formaság lesz. A török képviselők ugyanis már csütörtökre virradóra, első olvasatban is nagy többséggel hagyták jóvá a javaslatokat. A törvénymódosítás még Abdullah Gül török államfő jóváhagyására vár, amelyhez aligha fér kétség, és ezután léphet életbe.

Eszerint a jövőben a felsőoktatási intézmények területén lehet majd viselni a muzulmán fejkendőt, de csak az áll alatt megkötve, nem pedig úgy, hogy az arcot eltakarja. A tisztviselőnők, iskolás lányok és parlamenti képviselőnők számára továbbra is érvényben marad a fejkendő viselésének tilalma.