Többszáz afgán halálát okozta a kemény tél

Vágólapra másolva!
Emberek százai vesztették életüket Afganisztánban az idei, különösen kemény tél alatt. Több tízezer jószág is elpusztult az időjárás viszontagságai miatt.
Vágólapra másolva!

Több mint 750 ember halt meg a téli viharokban Afganisztánban, ahol a mostani hideg évszak évtizedek óta a legkeményebb volt - közölte szombaton a rendkívüli helyzetek hivatala. Az ország falvainak mintegy felét zárta el a hó a nagyvárosoktól. A hivatal attól tart, az áldozatok száma tovább nőhet, ha befutnak az újabb adatok eljutnak. Az elmúlt 30 napban szűnni nem akaró hóesés több mint 230 ezer jószágot ölt meg.

A leghevesebb, egyben leggyilkosabb havazás az Iránnal határos Herat tartomány nyugati részében pusztított, innen, illetve a környékről való az áldozatok többsége. Több mint ötszáz tégla-, illetve vályogházat lerombolt a vihar, és épületek tízezreiben tett kárt.

A NATO és a nemzetközi vöröskereszt a viharok kezdetétől beszámolt segélyező erőfeszítéseiről: élelmiszerrel, gyógyszerrel, meleg öltözékkel és takaróval igyekeztek a nyugat-afganisztáni vidéken bajba jutottakon segíteni.

Afganisztán az időjárási kontrasztok országa: a fojtogatóan meleg és száraz nyarakat rendkívüli keménységű telek követik, lavinákkal, hóviharokkal, amelyek rendszeresen oltják ki több tucat, olykor több száz ember életét.