Tovább húzódik a cseh elnökválasztás

Vágólapra másolva!
Nem hozott eredményt pénteken a cseh államfőválasztás első két fordulója. Sem az abszolút többséget az első fordulóban, sem a szavazatok többségét, a másodikban nem sikerült egyetlen jelöltnek sem megszereznie. A harmadik fordulót szombaton tartják.
Vágólapra másolva!

A két államfőjelölt, Václav Klaus és Jan Svejnar egyaránt továbbjutott a harmadik fordulóba, amelyre szombaton délelőtt kerül sor. Míg az első két fordulóban külön-külön szavazott a képviselőház és a szenátus, addig a szombati harmadik fordulóban már együtt szavaz a két ház.

Az első fordulóban a győzelemhez abszolút többséget kellett volna megszereznie valamelyik jelöltnek mind a két házban, ami nem sikerült. A 200 tagú képviselőházban Jan Svejnar 106, míg a 81 tagú szenátusban Václav Klaus 47 szavazatot kapott, s ezzel mindketten továbbjutottak a második fordulóba.

A második fordulóban a győzelemhez a leadott szavazatok többségét kellett volna megszereznie egy jelöltnek mindkét házban, ami nem sikerült. A nem hivatalos információk szerint Svejnar a képviselőházban ezúttal 104, míg Klaus a szenátusban 48 szavazattal jutott tovább. A hivatalos eredményt csak szombaton hirdetik ki.

A parlament két házának közös ülését a második szavazás után este kilenc órakor megszakították, harmadik fordulóra szombaton délelőtt kerül sor.

Megfigyelők szerint várható, hogy ezen Klaus megkapja a győzelemhez szükséges többséget.