Robbanás okozhatta Bhutto halálát

Vágólapra másolva!
A Benazir Bhutto megölését vizsgáló brit nyomozók új verzióval álltak elő azzal kapcsolatban, hogy mi volt a halált kiváltó közvetlen ok. Vizsgálatuk szerint az öngyilkos merénylő által előidézett robbanás végzett decemberben Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezetővel - közölte a BBC.
Vágólapra másolva!

Több verzió is megejelent már arról, közvetlenül mi okozhatta Benazír Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető halálát, aki decemberben lett merénylet áldozata. Fotók jelentek meg egy férfiról, aki lövést ad le rá, de közben ezzel egy időben robbanás is történt a helyszínen.

A nyomozásban résztvevő brit nyomozók egy újabb magyarázattal álltak elő. A Scotland Yard szerint az történt, hogy a detonáció ereje nekilökte valaminek a politikus asszony testét, s ekkor kapott a feje végzetes erejű ütést. Szerintük ez a magyarázata a Bhutto koponyáján észlelt repedésnek is.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök kérte a brit bűnügyi szakemberek segítségét, hogy pártatlan külső szakértők véleményére hivatkozva lehessen pontot tenni az ügy végére, amelyben sokan a pakisztáni kormányt, illetve magát az elnököt is meggyanúsították a merénylet megszervezésével.

Egy Iszlámábádhoz közeli politikai nagygyűlésen követtek el gyilkos merényletet Bhutto ellen december 27-én. Korábban számos eltérő verzió vált ismeretessé a pakisztáni ellenzéki politikus halálának közvetlen okáról. A volt kormányfő kísérete és pártjának (a Pakisztáni Néppártnak) vezetői azt mondták annak idején, hogy lövedék találta el Bhuttót, amikor távozóban volt a politikai nagygyűlésről. A párt vezetői a hatalom képviselőit, illetve a titkosszolgálatokat vádolták a merénylet megszervezésével.

A politikai gyűlésről és az annak végén végrehajtott merényletről készült tévéfelvételeken mindenütt látható volt egy ismeretlen személy, amint tüzet nyit Bhuttóra, amikor a politikus kiemelkedik felsőtestével a páncélozott gépjármű tetőnyílásán, hogy még egyszer visszaintsen híveinek. A lövés közvetlenül azelőtt dördült el, hogy működésbe lépett a helyszínen egy nagy erejű pokolgép.

A pakisztáni kormány olyan változatot közölt annak idején, amely szerint Bhutto kidugta a fejét az őt szállító páncélozott gépjármű nyitott napfénytetőjén, hogy még egyszer búcsút intsen híveinek a választási nagygyűlés után, majd a robbanás hallatán hirtelen vissza akart ülni a biztonságot nyújtó páncélozott autóba, ám a hirtelen mozdulat közben annyira beverte a fejét a napfénytető nyitására és zárására szolgáló karba, hogy megrepedt a koponyája, és ez okozta végül is a halálát.

Korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy ugyanaz a személy hajtotta végre az öngyilkos robbantást, aki előzőleg leadta a lövést (más verzió szerint lövéseket). A Scotland Yard emberei arra a megállapításra jutottak, hogy egyazon személyről van szó.

A Scotland Yard-vizsgálat eredményének egyelőre nem ismert olyan része, amely azzal foglalkozik, ki lehetett a merénylet szervezője, illetve megrendelője. Iszlámábád és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy olyan pakisztáni iszlamista csoportot nevezett meg, amely kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. A pakisztáni kormány várhatólag pénteken hozza nyilvánosságra hivatalosan a Scotland Yard jelentését.